Selv om både kong Olav og kong Harald har vært på statsbesøk i Storbritannia tidligere, er det første gang siden kong Haakons besøk tidlig på 50-tallet en norsk konge mottas på denne måten på Buckingham Palace. De øvrige norske statsbesøkene har vært i henholdsvis Edinburgh i Skottland og på Windsor.

Seks hvite hester

Kong Harald og dronning Sonja ankom i lukket glasskarjol, Australian State Coach, trukket av seks hvite hester, mens kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fulgte like etter i The Scottish State Coach, trukket av fire brune hester.

Sist i følget var utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kongens og kronprinsens adjutanter.

De tre karjolene ble eskortert av ikke mindre enn 168 fargerike ekvipasjer fra The Horse Guards opp The Mall til Buckingham Palace.

Ved hovedinngangen til slottet ble kongefamilien møtt med klemmer og kyss på kinnet av dronning Elizabeth og prins Philip.

Etter at den norske nasjonalsangen var spilt, inspiserte kong Harald og prins Philip æresgarden som sto oppstilt i borggården.

Kongen og kronprinsen var iført Hærens gallauniform ved mottakelsen, mens vertinnen dronning Elizabeth hadde valgt gul drakt. Dronning Sonja var i lys blå ullkåpe med matchende hatt mens kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt en lett, syrinfarget kåpe over auberginefarget kjole.

Lunsj

Etter den offisielle mottakelsen i borggården var det lunsj for de norske gjestene, og før lunsjen inspiserte kongen nok en æresgarde med det lange navnet «Her Majesty's Body Guard of the Honourable Corps of Gentlemen at Arms, the Sovereign's 'Nearest Guard'», som ble oppnevnt av Henrik VIII i 1509.

I dag opptrer æresgarden bare i seremonielle sammenhenger, blant annet ved åpningen av parlamentet og mottakelse av utenlandske statsoverhoder. Æresgarden består av fem offiserer og 27 ’Gentlemen at Arms’.

Gammelt hus

I 1761 kjøpte George III Buckingham House til sin kone for å bruke det som hjem for familien. På 1800-tallet ble huset omgjort til palass.

Siden Dronning Victoria flyttet inn i 1837, har Buckingham Palace fungert som offisiell residens for Storbritannias kongelige, og slottet er Dronning Elizabeths residens i dag.

Buckingham er også det administrative hovedkvarter for det britiske monarkiet.