Nye sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Thailands regjering skaper frykt for at den politiske krisen i landet skal utløse omfattende gatekamper.

Opposisjonsbevegelsen PAD krever at landets statsminister går av og har gitt regjeringens medlemmer frist til onsdag med å trekke seg. Regjeringen har bedt hæren om hjelp, men sier målet er å unngå bruk av makt.

Oppsto skuddvekslinger

Minst elleve mennesker ble skadd i sammenstøtene, som tirsdag brøt ut for andre dag på rad. Det oppsto skuddvekslinger etter at regjeringens tilhengere begynte å kaste stein på demonstrantene, som blokkerte hovedveien til Bangkoks internasjonale flyplass.

Demonstranter som støtter opposisjonsbevegelsen PAD, blokkerte hovedveien i et forsøk på å hindre at Thailands statsminister Somchai Wongsawat skal kunne komme hjem fra utlandet.

Fjernsynsbilder viste at minst to sikkerhetsvakter fra PAD fyrte av flere skudd mot regjeringens støttespillere. Minst elleve mennesker ble brakt til sykehus, minst én av dem med alvorlige skader. Det ble brukt både steiner, våpen og spretterter i sammenstøtene.

Kaos på flyplassen

Det ble meldt om kaotiske scener ved landets hovedflyplass Suvarnabhumi, som ligger sørøst for Bangkok. Flere hundre av opprørspolitiets folk voktet inngangsdørene til flyplassen, som trafikkeres av vel 13 millioner turister hvert år.

Opprørspolitiet forsøkte å hindre at PAD-tilhengere tok seg inn på flyplassen. Tilhengerne sto bare noen hundre meter unna, der de vaiet med flagg og portretter av kong Bhumibol Adulyadej. PAD-tilhengerne la også ut piggtråd over den fire felts brede motorveien.

— Målet vårt er at flyplassen stenges inntil Somchai går av, sa PAD-talsmann Parnthep Poupongpan.

Ber hæren om hjelp

Forvirrede turister måtte først selv ta seg fram til de forskjellige terminalene, fordi bussforbindelsene ble hindret. Men etter hvert ble flytrafikken ut av Suvarnabhumi stanset fordi demonstrantene klarte å storme flyplassen. Også flere flyruter fra utlandet til Bangkok ble foreløpig innstilt, deriblant et SAS-fly med avgang fra København til Bangkok tirsdag kveld.

Thailands visestatsminister Chavarat Charnvirakul sier at regjeringen har bedt militæret om hjelp etter at demonstran-ter stormet landets hovedflyplass. Men han lovet at myndighetene ikke ønsker å ta i bruk makt.

— Jeg har bedt hærsjefen om hjelp til å håndtere situasjonen, men vi vil ikke ha sammenstøt, vi vil ha samtaler, sa Chavarat.

Ifølge en talsmann for regjeringen vil for øvrig statsminister Somchai Wongsawat ikke lande på Suvarnabhumi-flyplassen.

Lar seg ikke presse

Somchai ser ikke ut til å la seg presse til å gå av som følge av kravene til PAD. PAD mener han er en stråmann for sin svoger Thaksin Shinawatra, som ble kastet etter et kupp i 2006 og siden har levd i eksil.

— Enhver som prøver å styrte regjeringen, er en opprører, fastslår statsministeren.

Ifølge PAD-lederen Sondhi Limthongkul kommer konfrontasjonen i Bangkok til å utvikle seg til et endelig oppgjør mellom Somchai og hans motstandere.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX