I Motala 25 mil sørvest for Stockholm døde en ni år gammel gutt da et tre falt over ham. Niåringen ble brakt til akuttavdelingen på et sykehus i nærheten, men ble erklært død. Også den andre dødsulykken skyldtes et tre som falt. En mann i 60-årsalderen satt i bilen i Forserum like ved Jönköping, da treet rammet bilen. En kvinne som også satt i bilen, fikk mindre fysiske skader.

Det er det samme uværet som raser i Sverige og Norge, og meteorologisk institutt i Norge har døpt stormen «Per». Den feide inn over Sverige i morgentimene med orkans styrke.

Vindstyrken var oppe i 40 sekundmeter tidlig på ettermiddagen på Hanö i Blekinge. Grensen for orkan går ved en vindhastighet på 33 sekundmeter.

Bare stormen «Gudrun» i januar 2005, var sterkereenn «Per,» sier meteorolog Jonas Höglund.

Livsfare

Ved 16-tiden søndag var over 270.000 mennesker uten strøm i Smålannd, Västra Götaland, Halland, Kronoberg og Jönköping. Enkelte områder har vært strømløse i en uke.

Strømbruddene skyldes først og fremst at trær faller ned på kraftledninger. Kraftselskapene hadde høy beredskap allerede tidlig søndag morgen, men kunne ikke rykke ut, forteller pressesjefen i Eon, som er Sveriges største private kraftselskap.

– Det er forbundet med livsfare å begi seg ut i skogen for å utbedre feil mens stormen raser, sa Johan Aspegren.

Søndag ettermiddag brøt Eons hjemmeside sammen fordi altfor mange ville inn og oppdatere seg på strømsituasjonen.

Ved 15-tiden kom reparasjonene hos kraftselskapet Vattenfall så smått i gang enkelte steder. Det kan gå lang tid før lys og varme er tilbake hos alle kundene.

All trafikk rammet

Trafikken ble hardt rammet. Både brua over Øresund til Danmark og den store brua i Uddevalla i Vest-Sverige ble stengt for biltrafikk. Flere ferjeruter fra fastlandet til Gotland, Danmark og Tyskland ble innstilt, og jernbaneselskapet SJ måtte avlyse mange togavganger.

SJ ville ikke sette inn busser for de innstilte togene. – Folk rådes til å holde seg innendørs mens stormen står på, og da er det heller ikke særlig fornuftig å gi seg av gårde med buss, sa Sven Rydell i SJs pressetjeneste til nyhetsbyrået TT.

Dermed ble mange folk på reisefot i Halland og vestre Götaland rammet. Togtrafikken over Øresundsbrua ble forsøkt holdt i gang, men togene måtte kjøre med redusert hastighet. Et tog med stående stille på på linjen mellom Göteborg og Hallsberg da strømmen forsvant søndag formiddag, og SJ jobbet med å evakuere passasjerene.

Flytrafikken ved Göteborg City Airport i Säve nordvest for Göteborg ble også rammet av kraftige forsinkelser. Göteborgs hovedflyplass Landvetter ble rammet av strømbrudd, men fikk reservekraft fra generatorer.

Uten telefon

Søndag var rundt 5.400 husholdninger, de fleste i det østlige og sørlige Sverige, uten telefonforbindelse som følge av uværet. – Tidlig på morgenen var det ikke så mange som manglet summetone, men tallet øker hele tiden, sa Kjell Westin i teleselskapet Telia.

Stormen beveget seg østover i løpet av dagen. På vestkysten var det ventet at uværet ville flytte seg ut over Østersjøen i løpet av ettermiddagen. Søndag kveld var det ventet å ligge over Bottenviken, den nordlige delen av Østersjøen.

BJÖRN LARSSON ROSVALL
Adam Ihse