Kravet vil bli fremmet i en uttalelse, sier diplomaten. Midtøsten-kvartetten består av EU, FN, Russland og USA.

– Vi oppfordrer israelske myndigheter til å stanse utbyggingen, inkludert naturlig vekst, og å fjerne alle sperringer og åpne grenseoverganger, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon på en pressekonferanse.

G8 Også G8-gruppen av store industriland ber Israel stanse utbyggingen av jødiske bosetninger i de palestinske områdene. En byggestans vil styrke mulighetene for fred i Midtøsten, mener G8-landene.

De gjentok fredag sin støtte til kravet om en selvstendig stat som skal leve fredelig sammen med Israel. G8 består av USA, Canada, Russland, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia.

Midtøsten-kvartetten har tidligere sagt at Israel må stanse byggingen av nye bosetninger, men israelerne sier det er nødvendig med «naturlig vekst» – at det bygges boliger til nye medlemmer av familier som allerede bor i bosetningene.

Ulovlig Jødiske bosetninger på palestinsk territorium er i strid med folkeretten og er stemplet som ulovlige av FNs sikkerhetsråd og Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Per i dag bor det om lag 500.000 israelere i disse bosetningene. Nærmere 300.000 av disse er å finne i bosetninger på Vestbredden, mens nesten 200.000 holder til i bosetninger i det palestinske Øst-Jerusalem.

Palestinerne mener argumentet om naturlig vekst bare er et påskudd for å bygge tusener av nye boliger over hele Vestbredden.

TOPPMØTE: EUs utenrikspolitiske ansvarlige, Javier Solana (t.v.), Storbritannias utenriksminister David Miliband, statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet William Burns og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner oppstilt for fotografering under G8-møtet i Trieste i Italia fredag.
NIKOLA SOLIC/Scanpix