Den store alliansen av sjiapartier nominerte søndag Jaafari til oppgaven med å danne ny regjering. Jaafari sa at han vil sette sammen en regjering av «teknokrater og nasjonalister», og håper å ha ministerlisten klar i løpet av de neste fem ukene. Deretter skal både han og resten av regjeringen godkjennes av nasjonalforsamlingen

– Jaafari fikk 64 stemmer, mens Adel Abdel Mahdi fikk 63 av de 129 stemmene som ble avlagt, sa et medlem av sjiaalliansen. Alliansen fikk 128 av 275 plasser og ble dermed den sterkeste gruppen i den nye irakiske nasjonalforsamlingen som ble valgt i desember i fjor.

«Seriøs»

Adel Abdel Mahdi er nestleder for SCIRI, det største av sjiapartiene som inngår i alliansen der det søndag ble holdt nominasjonsvalg. Mahdi innrømmet tapet i nominasjonen og sa at sjiaalliansen med dette har vist at den er demokratisk og seriøs.

Ministrene som Ibrahim al-Jaafari nå skal peke ut, vil inngå i den første regjeringen som kommer til makten etter valg i Irak siden diktatoren Saddam Husseins fall i april 2003. Den får mandat til å styre landet fram til det neste valget, som skal holdes om fire års tid.

Jaafari og hans partifeller vil forhandle om regjeringssamarbeid med de mindre partiene som er representert i den sittende nasjonalforsamlingen. Den kurdiske koalisjonen har 53 representanter her, og den sunniarabiske alliansen 44 representanter.

Splittet

Sammensetningen av nasjonalforsamlingen viser at Irak er en dypt splittet nasjon, mener diplomater i Bagdad. Skarpe religiøse forskjeller skiller tre ulike folkeslag med ulike mål, idealer og overbevisninger, sier diplomatene til nyhetsbyrået Reuters.

De endelige resultatene fra valget i desember ble offentliggjort sist fredag, og viste at velgere flest stemte på religiøst eller etnisk grunnlag. Samtlige velgere var irakiske statsborgere, men det var også det eneste de hadde felles, blir det sagt.

I de tre kurdiske provinsene i nord stemte rundt 90 prosent på kurderalliansen, mens i sør var sunnialliansens seier like overbevisende. Ibrahim al-Jaafari og hans folk står foran en vanskelig oppgave, når de nå skal forsøke å smi disse gruppene og sjiaene sammen til én nasjon.