Støre og hans følge av livvakter, medarbeidere og militære, samt en gruppe norske pressefolk, skulle returnere til hovedstaden Kabul etter et besøk i Tirin Kot, om bord i et australsk transportfly.

Først etter landing, da bakluka på Herkules-flyet ble åpnet, fikk passasjerene vite at de befant seg i Kandahar, Taliban-bevegelsens gamle hovedstad, som regnes som Afghanistans farligste by.

– Jeg trodde vi hadde landet i Kabul, sa en overrasket Støre da han etter en tid i uvisshet om bord i flyet ble geleidet ut på flystripa i kveldsmørket. Derfra ble han tatt med til en provisorisk terminalbygning.

Årsaken til den uventede landingen var problemer med trykket om bord i flyet som gjorde det umulig å stige over fjellene som omgir den afghanske hovedstaden.

Ifølge den australske besetningen var det lite som tydet på at flyet ville kunne fortsette til Kabul onsdag kveld, og det var også usikkert om det lot seg gjøre å skaffe et annet fly.

Støre, som er på et tre dagers besøk i Afghanistan, belaget seg derfor på å tilbringe natten i Kandahar, under heller uvisse forhold.

– Det jobbes med alternative fly, men det ser dårlig ut. Mentalt bør dere derfor innstille dere på å bli her i natt og at flyet går i morgen tidlig, opplyste kontingentsjefen for de norske styrkene i Afghanistan, oberst Odd Egil Pedersen. Han fulgte Støre under besøket i Sør-Afghanistan.