— Det er store ødeleggelser på den norske ambassaden. Vinduer og dører er blåst ut, men det er ingen skader på våre folk. Takk og pris, sier ambassadør Kåre R. Aas til bt.no i morges.

Angrepet skjedde samme dag som forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Grete Faremo var på vei til Afghanistan. De legger ikke om reiseplanene, selv om den kraftige bomben gikk av like ved den norske ambassaden i Kabul tirsdag formiddag. Både Faremo og Sunde er begge ferske i stillingene, og skal ha sine første besøk hos de norske styrkene i landet. De to forsvarstoppene landet ikke i Kabul, først senere i uken er de ventet til hovedstaden.

– Vi følger programmet som planlagt. Samtidig blir sikkerhetssituasjonen vurdert fortløpende, sier seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke ved informasjonsavdelingen i Forsvarsdepartementet.

Ferie

Normalt bor det om lag seksten mennesker i den norske ambassaden. Halvparten er nå på ferie i Norge.

— Folk kan ikke bo der de har bodd, det blir nødvendig å finne nye boliger, sier ambassadeøren.

Bomben eksploderte utenfor et hotell brukt av EUPOL, EUs politi- og justismisjon i Afghanistan. Det ligger i samme gate som den norske ambassaden.

Bomben gikk av rett ved hjemmet til Afghanistans tidligere visepresident, Ahmad Zia Massoud. Hans bror, den legendariske anti-Taliban-kjemperen Ahmad Shah Massoud, ble drept av al Qaida to dager før 11..-september-agrepet i 2001.

Folk rundt Massoud nøler ikke med å slå fast at det er klart de var målet for bomben. - Først drepte Taliban Shah Massoud, nå prøvde de seg på hans bror, sier en som står den tidligere visepresidenten nær.

Karzai fordømmer

President Hamid Karzai sier at to av de drepte i eksplosjonen var vakter for Massoud.

Uttalelsen falt på en konferanse om korrupsjon et annet sted i Kabul. Eksplosjonen skjedde idet politikere, tjenestemenn og utenlandske ambassadører samlet seg til konferansen.

I en erklæring fordømte Karzai i sterke ordelag angrepet. "Dette terroristangrepet som drepte og såret uskyldige sivile, var et angrep på samfunnet og islam," står det i erklæringen fra Karzai.

En talsmann for innenriksministeren i Afghanistan sier at fire menn og fire kvinner døde i bombeeksplosjonen og at rundt 40 andre ble skadet.

— Det var et selvmordsangrep, vi gransker saken, men vet ennå ikke hva målet for angrepet var, sier talsmannen.

Angrepet i dag tidlig er ikke rettet mot den norske ambassaden.

Fem drept

  • Vi jobber med å kartlegge skadene på kanselliet, sier ambassadesekretær Bjørn Christian Rydmark til bt.no.

Verken noen av de norske ansatte eller lokalt ansatte ved ambassaden kom til skade i den voldsomme eksplosjonen, som skjedde bare et par hundre meter unna den norske ambassadebygningen.

Ambassadefolkene var på jobb da bomben gikk av, ca. kl. 09.45 lokal tid. Ifølge de siste rapportene fra Kabul skal minst åtte ha blitt drept og flere titall skadet i eksplosjonen. De største skadene på norsk eiendom skjedde på boligdelen av ambassadekomplekset, som ligger nærmest stedet der bomben gikk av.

— En del av boligene er ikke beboelige. Vi arbeider nå med å skaffe oss oversikt over skadeomfanget, sier Rydmark. Ambassadens folk arbeidet i formiddagstimene med å kontakte alle nordmenn i Kabul for å forsikre seg om at alle er i god behold.

— Så langt tyder alt på det, sier ambassadesekretæren.