Det var første gang en partileder fra det høyreekstreme British National Party (BNP) fikk opptre i det populære TV-programmet «Question Time». Griffin selv benektet i programmet at han er nazist.

Antirasismegrupper og flere politikere mener at det offentlig finansierte BBC ikke skulle ha gitt Griffin en plattform til å spre sine synspunkter. Men andre støtter BBC med begrunnelse i ytringsfriheten.

Utenfor BBCs lokaler i det vestlige London viftet rundt 500 demonstranter med plakater med tekster som «Stans det fascistiske BNP» og «Knus BNP».

25 av demonstrantene greide å presse seg forbi politiet og ta seg inn i bygningens lobby før de ble kastet ut igjen.

– BBC burde skamme seg, ropte en kvinnelig demonstrant da hun ble halt ut.

Spurt ut om holocaust

Griffin ble utspurt av flere paneldeltakere, blant dem justisminister Jack Straw, om omstridte uttalelser han har kommet med om andre verdenskrig og holocaust.

– Jeg er ikke nazist og har aldri vært det, svarte han. Men han var likevel unnvikende da han ble spurt om han benektet at holocaust fant sted.

Han er tidligere dømt for rasistiske uttalelser og har offentlig benektet holocaust, men partiet har i det siste forsøkt å framstå som mer moderat.

Griffin virket forfjamset da han ble angrepet av publikum under debatten.

En mann foreslo å sende ham til Sydpolen, mens en svart mann reiste seg og beskyldte ham for å forgifte det britiske folks sinn.

6 prosent

I juni ble Griffin og et annet medlem av BNP valgt inn i EU-parlamentet. Partiet fikk 900.000 stemmer, en andel på 6 prosent, ved valget.

BNP har lokale representanter enkelte steder, men har aldri greid å bli valgt inn i Parlamentet. Ved neste valg stiller det opp flere hundre kandidater.

Partiet har særlig vunnet fram i sentrale byområder der fattige og arbeidsløse briter som rammes av den økonomiske krisen, mener utlendingene tar jobbene deres.

BNP går blant annet inn for å stanse innvandringen og starte frivillig repatriering av utlendinger, og det begrenser medlemskap til «hvite briter».

– Plikt til å invitere

BBCs direktør Mark Thompson forsvarte invitasjonen, som han sa utelukkende var basert på at partiet hadde fått betydelig støtte ved valget.

BBC har som offentlig kringkaster plikt til å invitere partier med en nasjonal tilstedeværelse, og det er opp til myndighetene å forby partier, sier han.

Statsminister Gordon Brown mener det er opp til BBC å invitere deltakere i debatter, men han trodde samtidig at opptredenen vil slå tilbake på BNP selv.

– Ved hvert eneste punkt har vi en plikt til å avdekke hva BNP står for og vise at de er rasister og sekterister, sa Brown til en lokalradio i Nord-England.

Lederen for det britiske muslimske råd, Muhammad Abdul Bari, sa at BBC ved å slippe til Griffin og hans giftige synspunkter bidrar til å fremme islamofobi og til å gjøre BNP og budskapet om hat respektabelt.

Griffin ble utspurt av flere paneldeltakere, blant dem justisminister Jack Straw, om omstridte uttalelser han har kommet med om andre verdenskrig og holocaust. Foto: REUTERS TV