Mandag ble hæren kommandert ut i Katmandus gater. Det skal ha brutt ut sinne blant folk etter at det ble kjent at den nye kongen var død.Mandag ettermiddag ble det innført portforbud og unntakstilstand i landet.

— Han er borte, sa en regjeringskilde mandag morgen.

Kong Dipendras rakk dermed aldri å innta tronen han arvet etter angivelig å ha skutt ned og drept sin egen far, kong Birendra, moren, to yngre søsken og tre andre medlemmer av kongefamilien fredag. Deretter skal han ha rettet våpenet mot seg selv.

- Et uhell Ifølge høytstående kilder i og utenfor kongepalasset i Katmandu gikk kronprinsen amok med et automatvåpen under en familiemiddag, angivelig fordi han ble nektet å gifte seg med kvinnen han elsket.

Kongefamilien har etter beste evne forsøkt å framstille massakren som "et uhell", og hevdet at et automatgevær hadde "eksplodert".

For å underbygge påstanden ble kronprinsen utnevnt til landets nye konge, til tross for at han lå i koma, tilkoblet en pustemaskin. Legene beskrev fra første stund tilstanden hans som "ekstremt alvorlig".

Dipendras onkel, prins Gyanendra, ble mandag utnevnt til ny konge i Nepal.

Kremert ved elven Kongen, dronningen og de andre døde medlemmene av kongefamilien ble kremert lørdag mens titusener av sørgende fylte byens gater.

Likene ble kremert på bredden av Bagwati-elva i Pashupathinath-tempelet i Katmandu, i tråd med en hindutradisjon som tilsier at de døde skal brennes på likbålet fortest mulig.

Den 55 år gamle kong Birendra har regjert kongedømmet i Himalaya siden 1972. Inntil et konstitusjonelt monarki ble etablert på 90-tallet, styrte han eneveldig. Dersom dramaet viser seg å være et internt oppgjør innen kongefamilien, behøver ikke kongens død føre til krise i landet. Situasjonen i Katmandu var rolig lørdag, og sørgende begynte å samle seg utenfor palasset.

Det er ellers ingen mangel på konflikt i landet. Kongresspartiet har regjeringsmakten, og et marxist-leninistisk kommunistparti utgjør den viktigste opposisjonen. I de vestlige delene av landet fører en kommunistisk gruppe en geriljakrig mot myndighetene.

(NTB-AFP)

Les også: * Kronprinsens utkårede har flyktet* Verste massakre siden 1918>* - Turister: Ikke dra til Nepal

SKUTT: Her er et bilde av kongefamilien tatt i forbindelse med en seremoni i 1990. Fra høyre mot venstre er kronprins Dipendra, kong Birendra, prins Nirajan, dronning Aiswarya og prinsesse Shuriti. (Foto: Reuters)