Støre hadde mandag sitt første offisielle møte med Hillary Clinton etter at hun ble president Barack Obamas utenriksminister.

– Det kom flere ting ut av samtalene. Men jeg vil peke på et felles fokus på nordområdene. Klima i nordområdene, transport i nordområdene, søk og redning i nordområdene. Her kommer USA nå aktivt inn, det er en kontrast fra før, sier Støre til NTB etter møtet med Hillary Clinton.

– Forskjell på alle måter Han sier det er lett å se at det har vært et presidentskifte i USA. Selv om det er en kontinuitet i mye av politikken, er det tydelig en annen politisk tilnærming.

– Slike forskjeller merker man egentlig på alle områder. Det er noe med tilslaget, ambisjonen, troen på engasjement, viljen til å lytte til partnere og å trekke dem tettere inn. Alt dette ser vi i alle saker. Selv om det ikke nødvendigvis er en brå kursendring, så er det en helt annen vilje bak politikken, sier Støre.

Han sier videre at Norge ble hørt av den forrige administrasjonen, men ikke på samme måte som nå.

– Begeistret – Vi møter en veldig lydhør administrasjon nå. Den setter av tid til å lytte og er ikke passive lyttere, men engasjerte samtalepartnere. Og det blir jeg begeistret over, sier Støre til NTB.

– Med Hillary Clinton vil jeg si det er en form for gjenoppdagelse av hva vi kan gjøre sammen.

Han peker spesielt på Clintons engasjement for kvinners helse og menneskerettigheter.

– Dette er en hel dagsorden som hennes forgjenger var lite engasjert i. Clinton kjenner disse temaene og ønsker å jobbe videre med dem. Jeg tror hun ser en partner i Norge, og det skal hun få, sier Støre.

Roste Norge På en felles pressekonferanse i utenriksdepartementet i Washington mandag ettermiddag roste Clinton Norge opp i skyene og fremhevet det lange og nære forholdet mellom de to landene.

På spørsmål om hun ser politikkområder der Norge kan utgjøre en forskjell, svarte hun:

– Herregud! Hvor mye tid har dere, sa hun og ramset opp en rekke områder der hun mener Norge har spilt en viktig rolle, blant annet i Midtøstenkonflikten og bistandspolitikken.

– Når jeg går gjennom våre egne utviklingsprogram, ser jeg til Norge som et av veldig få land som har resultater å vise til, sa Clinton som kun tok seg tid til å svare på ett spørsmål fra norske journalister.

– Hardtslående Få land har bidratt mer til å skape fred enn Norge, ifølge den amerikanske utenriksministeren:

– Vi verdsetter dette høyt. Takk for at du representerer et land som er mer hardtslående enn hva størrelsen skulle tilsi, sa Clinton, som også pekte på Norges viktige rolle som leder av Arktisk Råd.

– Det er viktig at vi jobber sammen for å sikre at all utvikling i de arktiske områdene tar hensyn til den skjøre økologiske balansen, sa hun.

Hillary Clinton er invitert til møtet i Arktisk Råd i Norge i slutten av måneden, men det er lite trolig at hun får tid til å komme.

– Hun vet hun har en stående invitasjon, og vi skal ta godt imot henne når hun kommer, sier Støre til NTB.

Yuri Gripas