Naoroz Gulandeer var fredag på vei med utenriksminister Jonas Gahr Støres charterfly fra Kabul til Bergen.

– Ingen kan redde alle, men alle kan redde noen, sier Støre som ble kjent med den lille jentas skjebne da han tidligere i uka besøkte de norske styrkene i Maimana i Nord-Afghanistan.

Under besøket i den norske leiren ble Støre tatt til side av den norske legen Terje Erlid, som fortalte den hjerteskjærende historien om tiåringen og familien hennes.

Erlid kom over Naoroz under et besøk på det lokale sykehuset i Maimana, der hun lå alvorlig forbrent etter at en av familiens oljelamper eksploderte.

Den fattige familien mistet alt de hadde i brannen som fulgte, og legene konkluderte med at Naoroz neppe ville overleve uten spesialisthjelp i utlandet.

Fire-seks uker

Naoroz kommer fram til Bergen sent fredag kveld sammen med sin far, Gulandeer Giran. Avdelingsoverlege Einar Eriksen på Haukeland universitetssykehus sier tiåringen vil få samme behandling som andre brannskadde.

Eriksen vet ikke sikkert hvor store skader den afghanske tiåringen har, men håper at god behandling i fire til seks uker ved brannskadeavdelingen på sykehuset vil være tilstrekkelig.

Brannskadespesialisten har de siste tre ukene hatt kontakt med Erlid i Afghanistan om behandlingen av Naoroz.

– Vi har gitt råd om sårbehandling, bandasjeskift og medisinering. Men vi ble klar over at hun trengte intensiv pleie og kirurgisk behandling som hun ikke kunne få i Afghanistan. Derfor sa vi til Erlid at hvis de hadde mulighetene for å sende henne til Norge, så ville vi stille ressurser til rådighet. Vi visste ikke den gang at utenriksministeren skulle til Afghanistan, sier Eriksen.

Vinket

Da flyet med Naoroz tok av fra flyplassen i Kabul fredag, sto legen som reddet henne tilbake og vinket.

Den tidligere Harstad-legen Terje Erlid møtte den ti år gamleafghanske jenta på det lokale sykehuset i Maimana i Nord-Afghanistan, der han tjenestegjør sammen med de norske styrkene. 58-åringen bestemte seg der og da for at han skulle gjøre alt for å hjelpe henne, og da Støre besøkte Maimana i Nord-Afghanistan grep han anledningen.

– Det var svært stor sannsynlighet for at hun ville dø som følge av infeksjonsfaren, forteller Erlid til NTB.

Han fulgte selv Naoroz på flyet til Kabul og så henne vel av gårde med Støres charterfly.

Tredje grads forbrenning

– Vi har fått beskrevet skaden og sett bilder. Det er vanskelig å stille en sikker diagnose på avstand, men vi mener hun har en tredje grads forbrenning og den omfatter 20-30 prosent av kroppen, sier Eriksen.

Skaden ville ikke vært livstruende dersom den var kommet til behandling i Norge.

– Men i land der de ikke har kompetanse eller utstyr til å behandle brannskader, kan en slik skade være livstruende. Infeksjoner er et stort problem i u-land, sier han.

Han sier til bt.no at han er optimistisk.

Jenten vil få kirurgisk behandling, samt sår— og infeksjonsbehandling

— Vi må operere henne, kanskje allerede i helgen, sier Eriksen til bt.no.

På flyet til Norge og Bergen får den afghanske piken intravenøs behandling.

Einar Eriksen har vært i kontakt med leger i Afghanistan i tre uker nå.

— Det er best hun kommer hit. I Afghanistan finnes det ikke noe spesialbehandling på sårskader, mener han.

Initiativ

Utenriksminister Støre tar nå et initiativ i samarbeid med WHO og Røde Kors-bevegelsen for å sette brannskader på dagsorden

–300.000 mennesker dør årlig av brannskader, 98 prosent av dem i fattige land, sier Støre.

Det hele starter med et prosjekt med vekt på forebyggende arbeid og medisinsk hjelp i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan.

– Dette vil vise at vi stiller opp for lokalbefolkningen, sier Støre som i første omgang regner med å bruke mellom 3 og 5 millioner kroner på prosjektet.

Norge bruker i år én milliard kroner på Afghanistan og Støre håper at historien om lille Naoroz vil bidra til å gi satsingen en menneskelige dimensjonen.

– Hun gir Afghanistan et ansikt, selv om det rett nok er et brent ansikt, sier Støre.

HEIKO JUNGE/SCANPIX
HEIKO JUNGE