Ingen var i tvil om at det var toppmøtets hovedperson da Barack Obama tirsdag kveld landet på Stansted-flyplassen utenfor London i Air Force One.

USAs president og førstedamen Michelle Obama ankom med et følge på omkring 500 mann, blant dem ca. 200 Secret Service-agenter, men fortsatte straks i medbrakt helikopter Marine One til den amerikanske ambassadørens private residens i London Winfield House i Regent's Park. Der skal paret bo under sitt tre dager lange opphold.

Privat audiens

I tillegg til en privat audiens sammen med førstedamen hos dronning Elizabeth onsdag ettermiddag, som kommer etter et morgenmøte med statsminister Gordon Brown, vil Obama holde bilaterale møter med stats— og regjeringssjefer fra Kina, Russland, Saudi-Arabia, Sør-Korea og India.

Observatører har spådd at møtet med Russlands president Dmitrij Medvedev onsdag vil bli interessant og kan bli starten på et nytt og varmere forhold mellom de to stormaktene, etter at det under deres forgjengere George W. Bush og Vladimir Putin dalte til et nivå som temperaturmessig minnet om Den kalde krigen. Obama-administrasjonen har indikert at man ønsker å slå strek over tidligere fiendskap. Mandag kunne det virke som om Medvedev i en tale i anledning ettårsdagen for sin innsettelse tok avstand fra Putin, da presidenten ikke etterlot tvil om at det var ham som bestemte. I forrige uke avslørte en talsmann for Medvedev dessuten at de to presidentene planlegger å underskrive en ny nedrustningsavtale.

Satser på samarbeid

Det ventes også at Obama kan bruke sin enorme velvilje til å viske ut de siste uenighetene og sikre en avtale på G20-møtet torsdag. Før møtet tonet USA ned kritikken av europeiske nasjoner for å være for gjerrige med sine stimulanspakker. I et intervju med Financial Times mandag understreket Obama dessuten at den viktigste oppgaven på toppmøtet var å sende et sterkt signal om enighet om hvordan krisen skal håndteres:

«Det kan deles i flere deler. For det første må alle deltakende land i lys av det alvorlige globale fallet i den økonomiske aktiviteten innse at vi hver og en er nødt til å støtte økonomisk vekst og handel. Dvs. en robust tilgang til stimulanspakker og bekjempelse av proteksjonisme,» sa Obama og fortsatte:

«For det andre må vi sikre at alle håndterer problemene i banksektoren og finansmarkedene, hvilket vil si ta skritt for å håndtere den såkalte giftige gjelden og sikre at bankene har nok kapital.»

«For det tredje trenger vi en reform av tilsyn som vil hindre at slike systematiske risikoer vil oppstå igjen; det krever at hvert land tar initiativ, også til å koordinere tilsyn på tvers av grenser,»

Utveksler gaver

Presidenten får under besøket i London også tid til å nyte litt britisk kultur. For eksempel vil han onsdag kveld sammen med de andre stats- og regjeringssjefene etter en mottakelse i Buckingham Palace spise seks retters arbeidsmiddag i Downing Street, forberedt av TV-kokken Jamie Oliver.

Presidentparet ventes også å utveksle gaver med Gordon Brown og hans hustru Sarah, som Det hvite hus kanskje har valgt med større omhu enn da Brown i forrige måned besøkte Washington. Brown fikk en samling på 25 DVD-er, som visstnok ikke kan spilles på den europeiske koden.

Obama fortsetter fredag sin europeiske rundreise til NATO-toppmøte i Strasbourg.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

Se bildefortelling: Obamas vei til makten

REUTERS/SCANPIX