–Det er mangel på bemanning i kontrollsentralen som er årsaken, sa Karin Magnusson i Arlandas pressetjeneste. Tidlig onsdag morgen var flere fly allerede to timer forsinket.

Bare to av seks kom på jobb da morgenskiftet startet i den såkalte områdekontrollen som styrer inn— og utgående trafikk før flygerledertårnet tar over.

Dette førte til at bare halvparten så mange fly som normalt kunne lande på Arlanda. Dermed ble blant annet formiddagsflyet fra Gardermoen innstilt.

Ledelsen på Arlanda og representanter for Statstjenestemannsforbundets avdeling for luftfart sier at de mange sykdomstilfellene skyldes et uheldig sammentreff og ikke fastkjørte forhandlinger.

Også i Danmark var man forberedt på forsinkelser onsdag på grunn av faren for streik i Lufthansa. Både SAS og andre flyselskaper sine fly til og fra Tyskland var derfor fylt til siste plass med Lufthansa sine passasjerer. Lønnsforhandlinger mellom det tyske flygerforbundet Cockpit og Lufthansa brøt sammen tidlig onsdag. Flygerne har truet med å legge ned arbeidet i 24 timer torsdag.

Lufthansa-flygerne gjennomførte en 12 timer lang streik forrige uke.

NTB