En amerikansk-britisk militær kolonne nådde fredag fram til byen Nassiriya 150 kilometer nord for den kuwaitiske grensen. Byen er et viktig trafikknutepunkt, der en av de to hovedveiene mellom Basra og Bagdad krysser elven Eufrat.

De amerikanske styrkene møtte motstand fra irakiske soldater i nærheten av byen, ifølge en Reuters-reporter som følger styrkene. Byen ligger 400 kilometer sør for Bagdad.

En amerikansk tjenestemann i Washington sier amerikanske styrker har tatt kontrollen over to flyplasser som ligger i ørkenen henholdsvis 225 og 290 kilometer vest for Bagdad og de skal også ha tatt en flystripe lenger sør.

På Basra-fronten helt i sør var det overraskende stille fredag etter at de amerikansk-britiske styrkene skal ha inntatt grensebyen Umm Qasr og Faw-halvøya.

Bomber mot Bagdad

En britisk militær kilde opplyste fredag ettermiddag at det ville komme et stort bombeangrep mot Bagdad i løpet av en time. Uttalelsen falt ca. klokken 17.00 norsk tid.

Bombefly av typen B-52 som allerede hadde tatt av fra en base i Storbritannia skulle delta i angrepet.

USA hadde fredag ettermiddag fortsatt ikke fått tyrkisk godkjennelse for å fly over tyrkisk territorium til tross for at nasjonalforsamlingen i Ankara ga grønt lys for bruk av tyrkisk luftrom torsdag.

Ifølge de militære kildene i London ville de britiske amerikanske styrkene i Sør-Irak sette inn et nytt angrep natt til lørdag for å ta kontroll over byen Basra.

Stille i Basra

Det er kommet få opplysninger om den militære aktiviteten i Basra-området, men fire amerikanske og åtte britiske soldater omkom da et helikopter med spesialstyrker styrtet underveis til Basra natt til fredag.

Irakiske talsmenn hevder at helikopteret ble skutt ned, mens amerikanske talsmenn sier at det var en ulykke.

Spesialstyrkene skulle etter planen sikre kontroll over oljeinstallasjonene rundt Basra, operasjonen ble avblåst.

Over Sør-Irak og det nordlige Kuwait lå fredag ettermiddag røyken tung, etter at flere oljebrønner på irakisk side av grensa skal ha blitt stukket i brann.

Invasjonsstyrkens første store utfordring var på forhånd antatt å være Basra, selv om de militære planleggerne i det lengste håper å bli mottatt som frigjørere av byens sjiamuslimske befolkning.

Øyenvitner fortalte fredag om kraftige eksplosjoner og store ildkuler over Basra, men kunne ikke si hva som forårsaket disse.

Overgir seg

Amerikanske talsmenn hevdet også at horder av irakiske soldater hadde, eller var i ferd med å overgi seg, mens journalister i området meldte at 280 irakere var tatt som krigsfanger.

Hvor mange av disse som la ned våpnene frivillig, og hvor mange som ble nedkjempet, er uklart.

En amerikansk marinesoldat ble også drept i kamp med irakiske styrker i Sør-Irak, men omstendighetene er uklare.

Den amerikanske sentralkommandoen i Qatar hadde fredag kveld ennå ikke holdt en eneste orientering for journalister, til tross for løfter om full åpenhet før krigen startet.

37 såret i Bagdad

Over den irakiske hovedstaden Bagdad lå fredag tung røyk, etter nattens angrep der over 50 amerikanske raketter hamret inn i regjeringsbygninger og andre mål.

Ifølge irakiske talsmenn ble Saddams privatbolig også angrepet, og det samme ble kontorene til presidentens sønn Uday og visestatsminister Tariq Aziz.

37 mennesker skal ha blitt såret i angrepet, men ifølge de samme talsmennene slapp Saddam og hans familie nok en gang uskadd unna angrepet.

Få flyktninger

Angrepene mot Irak har hittil ikke forårsaket den flyktningstrømmen mange hadde fryktet.

Talsmenn for Det internasjonale Røde Kors (ICRC) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i regionen opplyste fredag at drøyt 400 flyktninger hadde krysset inn i Jordan, men dette var i hovedsak gjestearbeidere fra Sudan som ikke hadde noe ønske om å slå seg ned i flyktningleiren som er opprettet i Ruweished.

Leiren, som har plass til 25.000 flyktninger, er fortsatt nærmest tom, og meldingene fra nabolandet tydet på at de få irakerne som er på vei ut, i stedet setter kursen for Iran og Syria.

En talskvinne for FNs barnefond (UNICEF) opplyste fredag ettermiddag at 3.000 irakiske flyktninger hadde tatt seg over grensa til Iran.

(NTB)