«Æsj!» «Se på den der, da!» «Kor ekkelt!» Svette piplet og hender skalv da Akvariet i Bergen åpnet sin nye utstilling "Edderkopper og andre kravlende dyr" i dag.

— Vi har lagt ned et grundig arbeid med sikkerheten, forsikrer direktør Kees Ekeli.

Det trengs, for blant de 40 kravlende krypene er verdens dødeligste edderkopp, brasiliansk vandreedderkopp. Aller farligst er skorpionen gul enke, som nå spankulerer rundt i sitt eget lille terrarium på Nordnes.

— Men disse dyrene er ikke så farlige som folk tror, sier Ekeli til bt.no.

Kjempekakerlakker

Noen av de helt ufarlige dyrene virker vel så skremmende som de mest dødelige. Hva sier du for eksempel til åtte centimeter lange kakerlakker, eller en kjempeedderkopp med 30 centimeter stort beinspenn?

TV 2-kjendis Frithjof Wilborn viste ingen frykt da han åpnet utstillingen, og satte noen av de farligste krypene i bur. Han slapp riktignok å ta i dem, men måtte slippe dem ut av plastbokser og inn i terrariene.

— Det er en fantastisk utstilling. Jeg var litt spent, for Kees hadde fortalt meg at noen av dyrene var farlige. Men det var heldigvis ganske uskyldig det jeg skulle gjøre, sier Wilborn.

Stoppet i tollen

Noen av dyrene var ennå ikke kommet frem til Akvariet da utstillingen åpnet klokken 12.

— En av pakkene ble stoppet på Gardermoen. Da de så hva som var oppi, trodde tollerne at ’dette kan umulig være lov’. Men det er det, sier akvariesjef Ekeli.

Den aller største edderkoppen hadde imidlertid ingen problemer med å slippe gjennom tollen: En helt ufarlig mekanisk edderkopp fra England, tre ganger tre meter stor.

Hvis selv det mekaniske krypet gir deg frysninger på ryggen, blir det trolig hjelp å få i nær fremtid. Akvariet vil samarbeide med Universitetet i Bergen om å kurere edderkoppskrekk.

Vil kurere edderkoppskrekk

— Vi har et begynnende samarbeid med Det psykologiske fakultet, som kan komme til å behandle folk i utstillingsperioden, sier Ekeli.

Akvariet har også tidligere bistått folk med fobier, sier psykolog Margrethe Vika ved Institutt for klinisk psykologi.

— Vi har bedt om hjelp til å skaffe slanger tidligere, og brukt dem i behandlingen, sier hun.

Det kan bli aktuelt å kurere edderkoppskrekk på samme måte. Behandlingen dreier seg om å overvinne frykten sin.

— De som er redd for dyret, må gradvis utsette seg for det, og nærme seg det, sier Vika.

Ofte klarer psykologene å kurere fobien i løpet av bare én eller to behandlinger.

Jon Tufto
Jon Tufto
Jon Tufto
Jon Tufto