Da Støre tok imot sin tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier, mandag, var han helt klar på at han mener Russland gikk for langt da landet sendte store styrker inn i Georgia. Når våpenhvilen nå er undertegnet, fastslår han at det er uakseptabelt at russerne ennå ikke har trukket seg ut.

– Det er fortsatt tilstedeværelse langt inne i Georgia, og det mener jeg er uakseptabelt. Styrkene må trekkes tilbake i henhold til den våpenhvileavtalen som er undertegnet, sa Støre før han og Steinmeier startet sin arbeidsmiddag i Oslo Rådhus.

Les også:

Fortsatt ingen tegn på russisk tilbaketrekning |

Saakasjvili ber om forhandlinger med Russland |

Røde Kors nektet adgang til Sør-Ossetia |

Sverige stanser samarbeid med Russland |

Russere ønsker tøffere respons |

Ingen enighet om observatører

Tysk kritikk

De to har snakket sammen flere ganger over telefon i løpet av den siste uka og skulle under middagen mandag kveld videreføre samtalene om tirsdagens ekstraordinære utenriksministermøte i NATO i Brussel.

Også situasjonen i Georgia har stått sentralt i samtalene. Tyskland har, blant annet ved forbundskansler Angela Merkel, vært en av de hardeste kritikerne mot Russlands opptreden etter at georgiske styrker angrep utbryterrepublikken Sør-Ossetia 7. august.

Merkel ønsket dessuten Georgia hjertelig velkommen som NATO-medlem denne uka, noe som fort kan oppfattes som en provokasjon i Russland.

Støre enig

Den norske utenriksministeren sluttet seg mandag langt på vei til den tyske kritikken. Den russiske, militære intervensjonen var uforholdsmessig, mente Støre, og konkluderte med at det er uakseptabelt «å utøve militær makt i et land i dagens Europa».

– Russland har store utfordringer når det gjelder sitt omdømme og det å være en moderne, europeisk nasjon. Denne typen maktbruk er ikke måten Europa løser minoritetsspørsmål, etniske spørsmål og grensespørsmål på, og dette er noe landet må jobbe med, sa han.

Den tyske utenriksministeren mener konflikten har gjort det vanskeligere å utnytte det han kalte «et stort potensial i forholdet mellom Europa og Russland».

– Vanskeligere forhold

Russlands opptreden har skadet tilliten til landet, mener Steinmeier, som samtidig understreker at det er viktig å bringe både georgiske og russiske myndigheter på banen i det videre fredsarbeidet.

– Vi må forsøke å komme på talefot. Til sjuende og sist trengs det politiske løsninger i et så vanskelig område som det sørlige Kaukasus – militære løsninger fungerer ikke, det har vi dessverre sett de siste dagene og ukene. Politiske løsninger kan ikke oppnås verken mot eller uten, men naturligvis med Russland, sa Steinmeier til norske journalister.

Jonas Gahr Støre tok imot sin tyske kollega Frank-Walter Steinmeler i dag. De to skulle under middagen i kveld videreføre samtalene om tirsdagens ekstraordinære utenriksministermøte i NATO i Brussel.
Johannessen, Sara
FREMDELES PÅ PLASS: Russiske soldater tar en pause ved et hus som ble påtent av den sør-ossetiske millitsen, i den georgiske landsbyen Kvemo-Achebeti.
DENIS SINYAKOV