Storbritannia forslo mandag å gi Iran én ekstra dag til å svare på et tilbud om økonomisk goder i bytte mot at landet stanser deler av sitt atomprogram. USA står imidlertid hardt på at skjerpede sanksjoner er eneste utvei.

Tidsfristen gikk i utgangspunktet ut søndag og USA gikk mandag i bresjen for skjerpede sanksjoner mot Iran.

– Vi har tidligere blitt enige om at skjerpede tiltak er eneste vei å gå i mangel av et klart, positivt svar fra Iran, Gonzalo Gallegos, sa talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, mandag.

Irans sjefforhandler i atomspørsmål, Saeed Jalili, fortalte mandag EUs utenrikspolitiske sjef, Javier Solana, at Teheran vil komme med et svar tirsdag.

Storbritannia tok derfor til orde for å utvide tidsfristen.

– Vi vil støtte utvidede FN-sanksjoner om Iran ikke gir et positivt og utvetydig svar innen tirsdag, het det i en uttalelse fra den britiske FN-utsendingen.

USA taus om ny tidsfrist

Gonzalo Gallegos ville ikke svare på om de skjerpede sanksjonene vil bli satt ut i livet om Teheran kommer med et positivt svar tirsdag. I stedet understreket han at Iran i henhold til tilbudet fra den såkalte P5+1-gruppen fremdeles kan få utvikle et sivilt atomprogram.

– Det betyr at Iran kan fortsette med det landet sier de holder på med, presiserte Gallegos.

P5+1-gruppen består av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd i tillegg til Tyskland.

– Umistelig rett

Tilbudet fra Vesten går ut på at Iran skal få økonomiske fordeler i form av blant annet handelsavtaler og støtte til utvikling av sivil atomenergi, dersom landet stanser anrikningen av uran.

Iran har gjentatte ganger avvist å stanse atomprogrammet, og sier de kun har fredelige hensikter.

– Anrikning er Irans umistelige rett, sa talsmann for det iranske utenriksdepartementet Hassan Qashqavi mandag.

Testet våpen

Samme dag kunngjorde iranske myndigheter at de har testet et nytt våpen som har kapasitet til å senke skip på omkring 300 kilometers avstand. Det ble ikke opplyst nøyaktig hva slags våpen det dreier seg om. Iran har tidligere testet raketter med noenlunde samme rekkevidde. Slike våpen gjør det mulig for Iran å stenge Hormuz-stredet, hvor 40 prosent av verdens oljeforsyninger passerer gjennom.

Talsmenn for den amerikanske marinen har tidligere truet med militære aksjoner om Teheran prøver å stenge stredet.