Selvstyret vil bli opphevet fra midnatt fredag, men Reid sa ikke for hvor lenge. Han påpekte at det den siste tiden har vært gjort framskritt i den politiske prosessen, og at partene de siste ukene har vist at det er mulig å løse vanskelige problemer.

Gjennom å suspendere selvstyret kan den britiske regjeringen kjøpe tid, slik at partene kan forsøke å løse problemene, som i hovedsak dreier seg om avvæpning av paramilitære grupper, politireform og britisk militær tilstedeværelse. Ifølge loven kan Reid bruke seks uker på å forsøke å få til en avtale mellom unionistene og lojalistene.

Reid viste til forrige ukes tragiske hendelser, som han mener fremhever hvor viktig det er å få en løsning på spørsmålet om paramilitære våpen en gang for alle og sa at han håpet at de paramilitære gruppene vil bruke tiden de nå får til å løse avvæpningsproblemet.

IRA kunngjorde for få dager siden at de vil trappe opp kontakten med den uavhengige avvæpningskommisjonen.

Den nåværende politiske krisen i Nord-Irland ble utløst 1. juli da førsteminister David Trimble gikk av i protest mot at IRA nektet å avvæpne innen en gitt frist.

Det er andre gang at den britiske regjeringen har tatt i bruk bestemmelsen om å suspendere institusjonene.