Også USA graderer fra mandag ned trusselnivået for fly fra Storbritannia fra «rødt» til «oransje», eller høyt, melder det amerikanske departementet for nasjonal sikkerhet.

Den britiske regjeringen oppgraderte terrortrusselen til «kritisk», det høyeste av fem nivåer, i forbindelse med torsdagens arrestasjoner av 24 mennesker mistenkt for å ha planlagt terroraksjoner mot fly fra London til USA.

Nedgraderingen betyr blant annet at flypassasjerer igjen får lov til å ta med ett kolli håndbagasje på flyet. Men forbudet mot å ta med flytende væsker står ved lag, med unntak av babymelk og medisiner.

Trusselnivået i Storbritannia har blitt definert som «alvorlig» i om lag et år, etter at de strenge sikkerhetstiltakene umiddelbart etter selvmordsaksjonene 7. juli i fjor ble noe neddempet.

– Det er en alvorlig og vedvarende trussel fra internasjonal terrorisme mot Storbritannia og britiske interesser i utlandet, skriver MI5 på sin hjemmeside, og slår fast at det nåværende trusselnivået er «alvorlig», det nest høyeste nivået.

Trusselnivået «kritisk» brukes om situasjoner der landet står overfor en umiddelbar trussel om et angrep, og utløser omfattende sikkerhetstiltak.