HEIDI AMSINCK

Storbritannia står ovenfor en trussel fra al Qaida som er større enn noensinne. Britene må leve med situasjonen i lang tid.

Høytstående britiske sikkerhetskilder advarte torsdag gjennom flere medier at Storbritannia er primærmålet for et styrket og bedre organisert al Qaida.

Ifølge BBC skal kildene ha advart om at terrorbombene i London 7. juli i fjor bare blir betraktet som en begynnelse av terrororganisasjonen. 52 mennesker ble drept da fire selvmordsbombere utløste bomber i rushtiden i London.

The Guardian siterer «etterretningssjefer med tilgang til den siste oppdaterte informasjon» på at al Qaida — til tross for en intens militær kampanje mot seg - har gjenopprettet sin organisasjon i Pakistan. Avisen skriver at nettverket er blitt styrket, og i dag opplever en jevn strøm av frivillige.

Britisk etteretningstjeneste mener at terrorister nå opererer med en cellestruktur som likner den IRA i sin tid anvendte. det er snakk om velorganiserte individuelle grupper, som koordineres fra høyere hold.

Fra å være mer løst forbundet, er terrorgruppene nå blitt mer organiserte og sofistikerte, hevdes det.

«Al Qaida ser Storbritannia som en stor mulighet til å kunne forårsake tap av menneskeliv og ydmykelse av myndighetene», siterer The Guardian en såkalt «høytstående sikkerhetsekspert».

Britisk sikkerhetstjeneste og politi har gjentatte ganger advart om at terrortrusselen mot Storbritannia er seriøs og vedvarende - til tross for at det er gjennomført en rekke arrestasjoner av terrorsiktede, og en rekke alvorlige terrorplaner skal være avverget.

Så sent som i august 24 personer tatt i forbindelse med en angivelig plan om å sprenge opptil 10 transatlantiske fly i luften med sprengstoff smuglet om bord i håndbagasjen.