Storbrannen sprer seg ukontrollert og raskt tirsdag ettermiddag. Vindens styrke og retning det neste døgnet kan avgjøre katastrofens omfang.

Allerede tirsdag formiddag hadde den grep om et område på 10 ganger 15 kilometer. Senere på dagen anskueliggjorde svenske medier det enorme omfanget med opplysningen om at brannområdet tilsvarte 21.000 fotballbaner.

SALA, SVERIGE: Beboere i Gammelby må evakuere pågrunn av skogbrannen.
FREDRIK SANDBERG/TT/NTB scanpix

Norsk hjelp på vei

Norge har gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) stilt to helikoptre til rådighet for svenske myndigheter, i forbindelse med den store skogbrannen i Västmanland, nordvest for Stockholm.

— Den norske hjelpen ventes i løpet av tirsdag kveld eller onsdag, sier den svenske operasjonsledelsens talsperson Erik Bergman.

Hver maskin har en kapasitet på 3.000 liter vann per løft.

NABOHJELP: Jon Lea (t.h.) i Direktoratet for sivilt beredskap.
Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX

— Vi har en lav terskel for å hjelpe hverandre over landegrensene i krisesituasjoner. Dette er et godt eksempel på nettopp det, sier direktør i DSB, Jon A. Lea.

I tillegg til de to Bell 214-helikoptrene, har DSB sendt en observatør til det skogbrannrammede området. Hans oppgave er å samle erfaringer fra håndteringen av brannen, blant annet når det gjelder kommunikasjon og organisering av innsats og ressurser.

Bistanden til Sverige vil ikke påvirke skogbrannberedskapen i Norge, og helikoptrene kan tilbakekalles dersom situasjonen her skulle kreve det, ifølge Lea.

1200 er allerede evakuert

Verdensarvstedet Engelsbergs bruk, et av de fremste industriminnene i verden, risikerer å bli flammenes rov i den store skogbrannen i Sverige, frykter lensstyrelsen i Västmanland.

— Vi gjør alt for å redde bruket, sier Tomas Billing, sjef for aksjeselskapet Nordstjernan, som eier bruket.

Billing sier tilExpressenat to helikoptre er leid inn for å vannbombe i brukets nærhet.

Flere tusen mennesker har fått beskjed om å gjøre seg klare til å forlate sine hjem. Skogbrannen er den største i Sverige i nyere tid og krevde sitt første dødsoffer tirsdag

Krisesentre er etablert flere steder og i Norberg, det eneste tettstedet i Norbergs kommune, er 4.500 innbyggere tirsdag ettermiddag forberedt på å evakuere.

Fra før av er 1.200 personer evakuert i Gammelby, Ängelsberg, Västervåla, Sörhörende, Stenbroviken og Hörnsjöfors.

TETT: Røyken har lagt seg i Gammelby.
FREDRIK SANDBERG/TT/NTB scanpix

— Jeg hadde ti minutter på meg og fikk ikke med meg noe, sier Katarina Lans, som ble nødt til å forlate hjemmet sitt i Broarna allerede mandag.

Svært høy temperatur, ekstrem tørke og vind har satt fart i brannen. Det kjempes nå ikke for å slukke den, men for å begrense den, ifølge lokale myndighetene i Västmanland. De frykter at slukningsarbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

- Ingen vet hva de skal gjøre

Det svenske forsvaret har satt inn uvanlig mye personell og materiell i kampen mot brannen, og den svenske staten tok tirsdag over ansvaret for innsatsen til de kommunale redningstjenestene.

Til tross for dette tiltar frustrasjonen blant brannmannskapene, ifølge svenske medier.

Kommunikasjonen er dårlig og flere brannmenn venter på direktiv for å kunne vite hva de skal gjøre, skriverExpressen.

— Ingen vet hva de skal gjøre. De tar inn folk fra Stockholm, Midt-Sverige, overalt. Men ingen tar hånd om noen så man vet ikke hva man skal gjøre, sier Derek Säll til avisen.

Ministere på plass

I tillegg til at mannskaper fra forsvaret bistår brannvesenet, er 13 helikoptre satt inn for å slippe vann over flammene.

Sverige har bedt om hjelp til slukningsarbeidet via EU-kommisjonens katastrofeorgan ERCC og skogbrannen i Midt-Sverige dominerte tirsdag landets innenrikspolitikk.

Forsvarsminister Karin Enström og landbruksminister Eskil Erlandsson var på plass i det brannherjede området. Sosialdemokratenes partileder Stefan Löfven var tirsdag ettermiddag på vei til Västmanland, ifølgeExpressen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt blir holdt løpende informert om utviklingen av regjeringens kriseråd, men skal ikke ha planer om å reise til området ettersom den ansvarlige ministeren Karin Enström allerede er der.