De amerikanske storbankene, som med sin uansvarlige utlån og astronomiske lønninger utløste den internasjonale finanskrisen, blir de første til å slippe ut av den dype resesjonen.

Goldman Sachs Group Inc. sendte tirsdag sjokkbølger gjennom Wall Street med et regnskap for andre kvartal, som viste nettooverskudd på 3,44 milliarder dollar.

Rekordoverskudd

Resultatet var ikke bare vesentlig bedre enn spådd av alle finansgatens analytikere. Det lå også vesentlig over de 2,09 milliardene fra samme kvartal i 2008 og over de overraskende gode 1,66 milliardene som var resultatet i årets tre første måneder.

Rekordoverskuddet kom mindre enn ti måneder etter at Goldman Sachs måtte ta imot et statstilskudd på ti milliarder dollar for å klare seg gjennom krisen som kollegaen Lehman Brothers sammenbrudd utløste i fjor høst.

Krisen sendte den berømte investeringsbanken ut i så alvorlige problemer at den i årets siste kvartal måtte registrere et ydmykende underskudd på 2,12 milliarder dollar.

Goldman måtte som andre investeringsbanker la seg omstrukturere til en vanlig forretningsbank uten at det har ført til noen avgjørende endring i dens forretningsstruktur, inntjening eller lønninger.

Noe er på gang

Med regnskapet har Goldman Sachs bekreftet sin unike posisjon i amerikansk finansverden. Men resultatet ses også som et varsel om hva som er på gang i amerikansk finanssektor. Det ventes at JPMorgan Chase vil legge frem et sterkt kvartalsregnskap senere i uken, og det samme gjelder flere andre storbanker.

Morgan Stanley, Goldmans nærmeste rival, er derimot på vei mot enda et underskudd.

Beregnet ut fra samlede aktiva er Goldman Sachs USAs femte største bank. Når det gjelder overskudd er banken under administrerende direktør Lloyd Blankfeins ledelse blitt en klar nummer en.

Langt den største delen av det store overskuddet kommer fra kjøp og salg av verdipapirer og andre aktiva.

"Bandittene fra Broad Street"

Det er imidlertid ikke alle som ser på Goldman med varme følelser. Flere politikere peker på at det store overskuddet i det minste delvis er gjort mulig av de ti milliardene dollar som reelt kom fra skatteyterne. Goldman har imidlertid allerede betalt tilbake lånet til finansdepartementet.

Andre hevder at Goldmans forretningsmetoder i beste fall er håndfaste og i verste fall på grensen av det lovlige. Det er ikke uten grunn medarbeiderne ofte kalles «Bandittene fra Broad Street», gaten der hovedkvarteret ligger.

Fire millioner i gjennomsnittslønn

Slikt tas med stoisk ro. Goldman Sachs er også etter finanskrisen en ettertraktet og innbringende arbeidsplass. Det sies at banken i år avsetter ca. 18 milliarder dollar til lønn, tantiemer og bonus.

Det gir en gjennomsnittslønn for de 29.000 ansatte på mer enn 600.000 dollar eller omkring fire kroner. I gjennomsnittet tas også dørvakter og sekretærer med, hvilket betyr at mange får lønn langt over gjennomsnittet.

Siden årsskiftet er kursen på Goldman-aksjer steget 77 prosent.

I en kommentar fra direktør Lloyd Blankfein het det at banken ser at markedet fortsatt er skrøpelig og at økonomien står overfor utfordringer. Resultatet for andre kvartal speiler imidlertid kombinasjonen av bedrede forhold på markedet og et allsidig klientell.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

OPTIMIST: Sjefen i Goldman Sachs, loyd Blankfein, kan se lyst på fremtiden.