Alle landets brannmannskaper, 15.000 i tallet, er satt i høyeste beredskap i det regjeringstalsmenn omtaler som «Kampen for Parnitha». Fly og helikoptre deltar også i slukkingen og startet fredag morgen opp igjen arbeidet med å fly vann inn over Parnitha-fjellet.

Parnitha er en av få nasjonalparker i Hellas og kalles «Atens lunge». Fjellet med samme navn ligger rundt 30 kilometer nord for Aten. Ifølge foreløpige anslag har brannen ødelagt over 1.000 hektar skog i området.

Røykteppe

Det har lagt seg et tjukt røykteppe over Aten, og flere steder regnet det fredag morgen også ned aske. Greske myndigheter har erklært unntakstilstand i hele Aten-området, melder gresk radio.

Myndighetene har drevet omfattende evakuering i og rundt Parnitha, og torsdag ble folk hentet ut fra en ferieleir, en campingplass, et kasino, et kloster og en av forsvarets radarstasjoner.

– Parnitha-fjellet har 30 meter høye trær, tett løvskog og vanskelig terreng, sier en talsmann for brannmannskapene om slukningsarbeidet.

Frykt for ueksploderte miner fra andre verdenskrig har også bidratt til å gjøre slukkingen vanskelig, opplyser brannmannskapene.

Hetebølge

Hetebølgen i Hellas går nå inn i sitt tiende døgn, og temperaturen har mange steder passert 40. Det har gjort landskapet knusktørt og bidratt til rundt 120 skogbranner.

Ni mennesker har hittil omkommet av heteslag, og onsdag fant man også likene av to menn som ble ofre for en av skogbrannene.

Hellas har bedt EU om hjelp til slukkingsarbeidet, og Frankrike, Italia, Spania og Portugal har bidratt med fly.

Greske brannmannskaper kjemper mot en storbrann i utkanten av hovedstaden Aten. Nasjonalparken Parnitha er blitt utsatt for store skader.
YANNIS BEHRAKIS