OLAV GORSETH

— Listen over bidragsytere blir stadig lengre. Men det er ennå mange vi ikke har klart å få kontakt med. De 92 som allerede er på listen har sagt ja umiddelbart. Entusiasmen er stor, sier prosjektleder Kirsten Thorseth Poppe.

— Det handler om fotografer, malere, skulptører, glasskunstnere og grafikere. På fotosiden er alle de store med, Morten Krogvold, Johan Brun, Knut Bry, Per Fronth, Tom Martinsen, Marcel Leliënhof og Mikkel MacAlinden for eksempel. Tre av BTs fotografer, Fred Ivar Utsi Klemetsen, Helge Skodvin og Oddleiv Apneseth bidrar også med bilder. Blant malere, grafikere og skulptører har aksjonen fått verker av Kjartan Slettemark, Nathalie Holland, Frans og Nico Widerberg, Karl Nesjar, Harald Fenn, Ørnulf Opdahl, Cathrine Maske,Iben Sandemose, Kjell Erik Killi Olsen, Kjell Bendiksen, Kjell Nupen, og Kjell Aukrust. Men ennå er det mange vi ikke har klart å få kontakt med i løpet av disse fridagene, så vi går ut fra at listen blir enda mer rikholdig, sier Thorseth Poppe.

Utstilling

Tanken er å få samlet arbeidene til en utstilling i sentrale lokaler i Oslo. De vil også bli fotografert og lagt ut på en nettside som er under arbeid. QXL Norge skal ta hånd om selve nettauksjonen og jobber nå med å etablere en egen nettside for aksjonen. Alt dette skal være klart til 8. januar.

— Vi har fått på plass en organisasjon og infrastruktur som kommer til å ta hånd om dette på en skikkelig måte. En rekke spesialister jobber gratis. Budbilfirma og transportører stiller opp, vi har fått med oss en advokat som tar seg av alt det juridiske og så videre. Dette skal gå skikkelig bra.

— Hva forventer dere rent økonomisk?

— Det har jeg ikke prøvd å beregne ennå. Det jeg vet er at vi allerede har arbeider som har en minstepris på opp mot 50.000 kroner. Målet vårt er naturligvis å oppnå høye priser, men samtidig skal de som kjøper kunsten også vite at de får kvalitet igjen for pengene. Alle pengene skal for øvrig gå uavkortet til Røde Kors, sier Thorseth Poppe.

Ideen kom i romjulen

Aksjonen ble egentlig startet av fotograf Herdis Maria Siegert på Tjøme 29. desember. Hun følte at hun gjerne ville gjøre noe for flomofrene, men kunne ikke stille med de store summene selv.

— Jeg gikk til Galleri Gohli i Tønsberg og spurte om de kunne tenke seg å stille galleriet til disposisjon for en kunstauksjon der inntekten gikk til flomofrene. Innehaveren sa ja med en gang. Jeg ringte rundt til kolleger, blant dem Johan Brun i Oslo. Han satt i en middag og der dukket ideen om nettauksjon opp. Og så har det hele bare tatt av og er blitt kjempestort. En fantastisk dominoeffekt, og jeg har stor respekt for alle som står på for å få det til. Det er forresten også et galleri på Lillehammer som gjør det samme som Gohli i Tønsberg, forteller Siegert.

En av dem hun kjapt fikk rekruttert var Kjartan Slettemark.

— Kjartan er en gavmild person og en flott kunstner. Han ga umiddelbart to trykk av serien «Bodies» til nettauksjonen og ett trykk til den lokale utstillingen i Tønsberg. Og slik har det vært med alle jeg har kontaktet. De sier ja umiddelbart. Reaksjonene er overveldende, og dette vil i hvert fall monne atskillig mer enn det jeg kunne ha klart alene. Det eneste jeg bekymrer meg for nå er at telefonregningen blir fryktelig, sier Herdis Marie Siegert.

BIDRAR: Ørnulf Opdahl har gitt bidrag til kunstauksjonen. FOTO: SILJE GRIPSRUD
BIDRAR: Kjell Nupen har gitt bidrag til kunstauksjonen. FOTO: KRISTIAN JACOBSEN
BIDRAR: Kjartan Slettemark har gitt to trykk til kunstauksjonen. FOTO: ANITA ARTZEN