Oslo: Statsminister Jens Stoltenberg mener en stabil og styringsdyktig regjering vil være det viktigste resultatet av valget i England. Han mener det kan være naturlig at Labour gir opp makten.

Jens Stoltenberg (Ap) følger spent med på valgthrilleren i Storbritannia. Med 584 av 650 mandater ferdig opptalt, ligger Gordon Brown og Arbeiderpartiets søsterparti, Labour, an til å tape 80 mandater og miste flertallet.

Statsministeren synes ikke det vil være noen tragedie hvis sosialdemokratene må gi fra seg makten etter 13 år.

— De har nå sittet lengre enn noen annen har styrt Storbritannia. Det er en del av demokratiet at et lands politiske styre skifter, så det er kanskje naturlig med et bytte nå, sier Stoltenberg til NTB.

— Stabilitet viktigst

Alt tyder på at verken Labour eller De konservative vil kunne danne noen flertallsregjering alene. Det bygger derfor opp til harde forhandlinger om makten i det britiske parlamentet, og det kan ta tid før en ny regjering er på plass.

— Det viktigste for Europa og Norge er at Storbritannia får en stabil og styringsdyktig regjering som kan ta tak i de fortsatt store problemene med økende arbeidsledighet, gjeldskrise og ustabilitet i aksjemarkedet, sier han.

Stoltenberg mener en ustabil mindretallsregjering vil kunne medføre nye tilbakeslag i økonomien, noe som vil få konsekvenser også for norsk handel og industri.

Samarbeid uansett

Det ligger an til første valg uten rent flertall i Storbritannia siden 1974, og det er fortsatt helt åpent hvem som ender opp i regjering.

Statsministeren vil ikke spekulere i hvordan forhandlingene og de eventuelle koalisjonene ender opp.

— Det overlater jeg til britene selv. Men det som er sikkert er at den norske regjeringen fortsatt vil komme til å samarbeide godt med Storbritannia, enten statsministeren heter David Cameron eller Gordon Brown, sier Stoltenberg.