NTB

Arbeiderpartiets sentralstyre kom sammen mandag ettermiddag for å drøfte den politiske situasjonen etter valget, men analysen ble raskt overskygget av de dramatiske meldingene fra USA. En pressekonferanse i etterkant av møtet ble kort og godt avlyst.

Rådgiverne til Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland løp mellom fjernsynsskjermene og møterommet for å mate sine respektive sjefer med siste nytt om de utrolige hendelsene.

Norge fordømmer

— Dette er den mest alvorlige og omfattende terrorhandlingen verden har sett. Norge fordømmer dette på det sterkeste. Slik terror er et brudd på alt det vi står for av verdier, sier statsminister Stoltenberg.

Han understreker at det er svært alvorlig når USA rammes av denne type terrorisme.

Utenriksdepartementet opplyser til nyhetsbyrået AFP at det er iverksatt skjerpede sikkerhetstiltak rundt Jagland, ettersom han er medlem av Mitchell-kommisjonen. Denne kommisjonen har lagt fram en fredsplan for Midtøsten.

— Det som utspiller seg i New York og Washington, er dypt alvorlig og en stor tragedie. Det er trolig snakk om mange hundre omkomne, kanskje tusen, sier statsministeren.

Løpende kontakt

Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland er i løpende kontakt med Norges diplomater i USA for å få overblikk over situasjonen. Regjeringen har også tatt kontakt med amerikanske myndigheter for å høre om Norge kan bidra med hjelp på noen måte.

Verken Stoltenberg eller Jagland vil foreløpig kommentere hva som kan ha vært bakgrunnen for angrepet, ei heller hvem som kan stå bak.

— Jeg tror det først er klokt å få et mer sikkert bilde av hva som er skjedd, sier Stoltenberg. Han legger til at det ikke er noe som tyder på at terrorhandlingene skulle skape utrygghet i Norge.