En stor menneskemengde var samlet utenfor SPDs hovedkvarter Willy-Brandt-Haus da valgdagsmålingene ble offentliggjort klokken 18. De ble betuttet da de så at CDU/CSU trolig blir det største partiet i den nye Forbundsdagen. Og-så inne i huset — der partifolkene er samlet - var skuffelsen tydelig.

Edmund Stoiber later til å ha gjort et godt valg, ved å bringe CDU/CSU opp fra 35,2 prosent i 1998 til rundt 39 prosent denne gangen.

I en første kommentar fra CDU-hovedkvarteret i Berlin erklærte Stoiber (CSU) seg som valgets seierherre. Det kan være for tidlig, men den foreløpige valgopptellingen og prognosene tyder på at det vipper hans vei - såvidt. Kansler Gerhard Schrøders parti ser ut til å ha gått tilbake fra 40,9 i 1998 til om lag 38 prosent nå.

Årsaken til at det vippet ned for SPD på slutten, kan være skandalen de siste dagene rundt justisminister Herta Däubler-Gmelin (SPD). På et valgarrangement sammenliknet hun metodene til USAs president George W. Bush med Adolf Hitlers. Hun mister jobben i kveld eller i morgen uansett valgutfall.

Når Schröder fortsatt har et håp om å kunne klamre seg til Bundeskansleramt, er årsaken at regjeringspartner De Grønne ligger an til å gjøre et overraskende godt valg. Utenriksminister Joschka Fischers parti har vært anonyme i valg-kampen, men ser likevel ut til å kapre rundt 9 prosent av stemmene - opp fra 6,7 prosent i 1998.

— Vi gleder oss stort, vi har nådd våre mål, sa en gledesstrålende Joschka Fischer til fjernsynskanalen ZDF.

Hvis de foreløpige tallene holder, blir De Grønne overraskende det tredje største parti, en posisjon som før valget var "tiltenkt" Fridemokratene (FDP). FDP ligger an til om lag 7 prosent, omtrent som forrige gang. Før valget lå FDP an til mellom 9 og 10 prosent på målingene. Det venstreradikale PDS ser ifølge valgdagsmålingene ikke ut til å greie å komme over sperregrensen på fem prosent. Tallene tyder på at de endrer på rundt fire.