I stemmelokale nummer 106 i Kreuzberg traff vi i formiddag Monika Awad (40). Hun er syk og sitter i rullestol. Den gamle skolen der valglokalet ligger har ikke heis. Problemet løses ved at valgfunksjonærene bærer stemmeurnen ned til henne.

— Jeg har pleid å stemme SPD og gjør det i år også. Gerhard Schröder har ikke fått ned arbeidsløsheten slik han lovet. Men Tyskland er omtrent konk og det er vanskelig også for ham. Jeg håper regjeringen får fire år til, sier Monika Awad.

Utfordreren Edmund Stoiber har hun lite til overs for.

— Han er for bayersk og for nasjonalistisk. Jeg håper da virkelig ikke at han vinner - han bør holde seg i Bayern, sier den tidligere sykesøsteren som nå er uføretrygdet.

Kreuzberg er den såkalte "kunstnerbydelen" i det som før var Vest-Berlin. Her bor også svært mange tyrkere i flere generasjoner. Bydelen er en bastion for De Grønne, som har godt håp om å vinne direktemandatet.

Også Elke Strothmann-Storz (36) avga sin stemme i øsregnet i formiddag. Hun ga sin førstestemme til De Grønne og andrestemmen til SPD. Førstestemmen avgjør personvalget i de enkelte kretsene, den andre avgjør partisammensetningen i Forbundsdagen.

— Jeg stemmer med en dårlig følelse. Det er nesten likegyldig hva man velger - ingenting nytt skjer likevel, sier Strothmann-Storz.

Selv om hun ikke har stemt på dem, håper hun at det sterkt venstreorienterte PDS også kommer inn i Forbundsdagen.

Foto: Helge Hansen

Hvorvidt PDS kommer over sperregrensen på fem prosent er et av dagens store spørsmål. Det kan avgjøre kampen mellom blokkene. På den siste meningsmålingene ligger Gerhard Schrøders SPD hårfint foran Edmund Stoibers CDU/CSU. Men samtidig er Stoibers partner FDP noe større enn De Grønne, som stiller i allianse med SPD. 61,2 millioner velgere har stemmerett, opp mot 80 prosent er ventet å delta i valget.

Valglokalene stenger klokken 18.