Washington (NTB-Reuters-DPA): Supernovaen, som en slik eksploderende stjerne kalles, ble oppdaget i stjernetåken NGC 1260, opplyser den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA. Oppdagelsen ble gjort i fjor høst, men er ikke blitt offentlig kjent før denne uken.

I fjor høst hadde lyset fra eksplosjonen vært underveis i flere trillioner kilometer, da det ble registrert av romobservatoriet «Chandra-X» og av observatorier på jorda. – Det høres veldig langt ut, men etter astronomisk målestokk er det ikke det, sier astronom Nathan Smith.

Falmet

Supernovaen kunne ifølge Smith og hans kolleger ved Berkeley-universitetet i California i USA observeres i godt over et halvt år. — Da var den noe falmet, men den var likevel nesten like lyssterk som en normal supernova på sitt sterkeste, forteller Smith.

— Det var virkelig et monster, med hundre ganger så mye energi som ved en typisk supernova. Det betyr at den eksploderte stjernen kanskje var så massiv som en stjerne overhodet kan bli, det vil si rundt 150 ganger så mye som vår sol, tilføyer han.

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASAs folk spør seg nå om en ny slik kjempeeksplosjon kan være i emning mye nærmere jorda. De peker på en prosess som er observert ved stjernen Eta Carinae i Melkeveien.

Avstand

For stjernen som eksploderte i NGC 1260, støtte før eksplosjonen ut store menger masse. Noe lignende kan man nå observere ved Eta Carinae, som ligger «bare» rundt 7.500 lysår borte – altså 7.500 ganger avstanden lyset tilbakelegger på ett år.

— Eta Carinae kan eksplodere når som helst – det vil si i morgen eller om 1.000 år. Om jeg ble spurt om det betyr at livet på jorda er i fare, ville jeg svare at det er det sannsynligvis ikke, sier astronomen Dave Pooley.

Faren vil oppstå hvis det blir utløst et større utbrudd av gammastråler i direkte retning mot jorda. Men risikoen for noe slikt er liten, når avstandene tas i betraktning, framholder Pooley ifølge nyhetsbyrået Reuters.