Demokratenes presidentkandidat har et solid overtak, ikke bare på meningsmålingene, men også på bankkontoen. I september fikk Barack Obama inn én milliard kroner til sin valgkamp, og det meste kom i form av donasjoner på mindre enn 100 dollar gitt gjennom Obamas nettside.

**Les også:

Pøser ut TV-reklame**

Det var hele 632.000 nye navn blant dem som ga penger til Obama i september, og beregninger viser at han trolig har mottatt mer enn 7 milliarder kroner i alt gjennom nettdonasjoner. Det er mer enn ti ganger så mye som Demokratenes presidentkandidat John Kerry fikk gjennom internett i 2004.

De rekordstore summene har fått både Republikanerne og Demokratene til å sette spørsmålstegn ved om det skal være lov å gi penger anonymt over nettet, og valgkommisjonen i USA er nå bedt om å se nærmere på saken.

Stjålne penger Problemet med internettdonasjonene er at bidrag i flere tilfeller er gitt med falske navn eller stjålne kredittkort, skriver Washington Post.

Enkelte bloggere forsøkt å avdekke svakhetene i systemet ved selv å gi donasjoner under åpenbart falske navn som «Osama bin Laden» og «Saddam Hussein». Pengeoverføringene ble likevel blitt tillatt, opplyser bloggerne.

Det har også vist seg at betydelige pengesummer er gitt av folk med falske navn som «Doodad Pro» og «Good Will».

Ifølge Obamas stab er det blitt innført stadig flere sikkerhetsmekanismer i løpet av valgkampen, og nye pengebidrag blir nå saumfart to ganger til dagen på jakt etter uregelmessigheter.

**Les også:

Tror Palin vil stille som presidentkandidat**

Penger som viser seg å stamme fra stjålne kredittkort, blir betalt tilbake, og i september gjaldt dette nærmere 2,5 millioner kroner, opplyser Obamas stab.

Venner og hjelpere Penger er ikke det eneste Obama har fått i overflod gjennom verdensveven. Analytikere mener det var den strie strømmen av frivillige som meldte seg via hans nettsted, som i sin tid overbeviste Obama om at han hadde en reell mulighet til å slå Hillary Clinton i nominasjonsvalget.

Obamas nettsted har gjennomgående hatt tre ganger så mange besøkende som nettstedet til Republikanernes presidentkandidat John McCain, viser beregninger fra tankesmia Pew Research Centre.

McCain henger også etter i nettsamfunnene: På Facebook har Barack Obama 2,2 millioner «venner», mot 745.000 for John McCain.

Hvem vil du ha som amerikansk president? Si din mening!

JASON REED