Van Velzen vil nå få yrkesforbud for all framtid i Storbritannia.

— Systematisk beordret han (van Velzen) uetisk og ulovlig fjerning av alle organer i hvert eneste barn som var obdusert. Det er vanskelig å forestille seg hvilket traume og hvilken smerte hver eneste av foreldrene fra Alder Hey opplevde når de mange år senere oppdaget at deres eget barn ikke var blitt gravlagt intakt slik de trodde, men var blitt frarøvet alle indre organer, sa helseminister Alan Milburn tirsdag.

Skandale Britiske medier har den siste tiden avslørt en omfattende skandale ved britiske sykehus der indre organer er blitt fjernet fra døde barn og gitt til forskningsinstitusjoner, som tilbake har donert penger til sykehusene.

Etterforskning viser at leger som Dick van Velzen ved Alder Hey stjal ikke bare hjertene fra mer enn 2000 barn, men har stjålet og oppbevarer «flere barnehoder og barnelik, et stort antall hjerner, øyner fra fostre og over 15.000 dødfødte babyer eller fostre», leste Milburn fra rapporten.

Begravd i flere omganger Foreldre til barna sier rapporten bekrefter deres verste mareritt.

Alan Jarvis sønn Matthew døde på Alder Hey i 1990. Gutten var fire år gammel. Først sent i fjor fikk Alan Jarvis anelse om at sønnen ikke var hel da han ble gravlagt. Nesten alle sønnens organer — hjerte, hjerne, lunger og testikler — var fjernet etter han døde.

— Vi trodde vi kremerte hele Matthew, ikke bare en del av ham. Men det vesentligste av Matthew har ligget i ei bøtte på Alder Hay til denne dagen. Det finnes ikke ord som kan rettferdiggjøre det som har foregått der, sa Jarvis i BBCs radio tirsdag.

Noen av foreldre til barn som døde på Alder Hey har vært gjennom hele fire begravelser etter hvert som restene av barnet er blitt levert tilbake til dem bit for bit.

NTB