Paris: Fem malerier av blant andre Pablo Picasso og Henri Matisse, til en verdi av nærmere fire milliarder kroner, er stjålet fra et museum i Paris.

Museet stengt av

De fem maleriene ble stjålet fra Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris , og tyveriet ble oppdaget kl 06.50 torsdag morgen. Politi og etterforskere har stengt av museet, som ligger på motsatt side av Seinen for Eiffeltårnet. Tyvene skal ha brutt seg inn gjennom et vindu på museet.

Foruten de to maleriene av Picasso og Matisse fikk tyvene med seg malerier av George Braque, Amédéo Modigliani og Fernand Léger.

Politikilder anslår verdien av de fem maleriene til å være på rundt 500 millioner euro, drøyt 3,9 milliarder kroner.

Dette er maleriene

De fem verkene som er stjålet skal ifølge nyhetsbyrået AP være:

  • Pablo Picassos “Le pigeon aux petits pois”
  • Henri Matisse: “La Pastorale”
  • George Braque: "L'olivier près de l'Estaque"
  • Amedeo Modigliani: "La femme à l'éventail"
  • Fernand Leger: "Nature morte aux chandeliers"

Overvåket

En av de maskerte tyvene skal ha blitt fanget opp av et overvåkingskamera, melder franske medier.

Museet har ikke engang bekreftet at tyveriet har funnet sted, men holdt lukket torsdag.

— Stengt av tekniske årsaker, lød teksten på en lapp som var hengt opp på inngangsdøren.

Toppverker

— Dette er naturlig nok crème de la crème, toppverker av de respektive kunstnerne, sier den svenske kunsteksperten Claes Moser.

Han understreker at det knapt finnes noe pristak på malerier av kunstnere som dette, som hører hjemme i øverste divisjon innen kunstverdenen.

Usalgbare

— Det er klart at maleriene er helt usalgbare i markedet, men de brukes kanskje som sikkerhet i andre bransjer, for eksempel narkotikahandel, sier han.

Malerier i denne prisklassen kan også brukes for å presse forsikringsselskaper og museer til å punge ut med store beløp i løsepenger, sier Moser.

— Før i verden handlet det om at en eller annen kunstsamler ville kjøpe slike malerier, for å oppbevare dem i hemmelige rom i kjelleren der han selv kunne gå og kikke på sine stjålne malerier. Slikt fins nok ikke lenger. Det er nok et forbrytersyndikat som står bak dette, sier han.

STJÅLET: “Le pigeon aux petits pois” av Pablo Picasso