Trolig har noen klart å stjele symbolet med det kyniske budskapet «Arbeit Macht Frei» mellom 3.30 og klokken 5 natt til i dag, opplyser Katarzyna Padlo som er talsmann for politiet.

Politiet har satt i gang en omfattende etterforskning for å finne ut hvem som kan stå bak tyveriet, men står foreløpig uten spor.

Tyvene har trolig fått med seg portalen ved å skru den løs på det ene festet og deretter løsnet den ved å dra den ut av festene på motsatt side, ifølge avisen Jerusalem Post.

Det var museumsvakter som oppdaget tyveriet og meldte fra til politiet i dag tidlig.

Største utryddelsesleir

Konsentrasjonsleiren Auschwitz II (Birkenau) ligger i det sørlige Polen og var tyskernes største utryddelsesleir under andre verdenskrig og selve symbolet for nazistenes holocaust.

Auschwitz besto av tre leire, en hovedleir Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau som også fungerte som utryddelsesleir og Auschwitz III som var en arbeidsleir. I tillegg var det over 30 småleire som omgav hovedleiren.

Tyveriet vekker harme blant tidligere holocaust-overlevende.

— Godt planlagt handling

  • Dette er ikke bare simpel vandalisme, men trolig en godt planlagt handling, sier Polens ambassadør til Israel Aneyeshka Mishevska, ifølge Jerusalem Post.

Et nytt skilt er allerede på plass i portalen.

— I flere år har vi hatt et erstatningsskilt liggende og da vi hørte om tyveriet, monterte vi opp det nye umiddelbart, forteller fungerende museumssjef i Auschwitz, Christina Alexi.

Leder i Senter og organisasjonen for holocaustoverlevende i Israel, Noah Flug og presidenten i Den internasjonale Auschwitz-komitéen krever at polsk politi og den polske regjeringen må gjøre alt for å finne gjerningsmennene og stille dem til ansvar.

— Skiltet har både er viktig både både symbolsk og historisk, sier Noah Flug til den israelske avisen.

Skiltet har ifølge jødene blitt et symbol for nazistenes utrydding av jøder under andre verdenskrig. FOTO: Scanpix/Reuters.