I taushet gikk toget fra presidentpalasset og videre gjennom gatene i hovedstaden.

Det var den polske studentunionen som sto som arrangør, og svært mange av de som deltok var unge mennesker. Noen bar bilder av det avdøde presidentparet. Andre holdt lys til minne om ofrene.

Minnemarsjen symboliserte på mange måter følelsen av fellesskap i sorgen som mange polakker har uttrykt etter den dramatiske ulykken. President Lech Kaczynski var nemlig ikke særlig populær blant de yngre polakkene. Mange mente at han var for konservativ og at han appellerte mest til eldre katolikker. Men likevel var han Polens leder og hele landet sørger sammen.

Forenes i sorg

— Denne uken tenker vi ikke på politisk splittelse og uenighet. Vi forenes i sorgen og minnes de døde med respekt. Det var mennesker fra alle fraksjoner som døde. De var viktige ledere for landet vårt, sier 26-åringen Anna.

Hun håper at tragedien kan føre til en ny start i polsk politikk.

— Det har alltid vært mye krangling og baksnakking i valgkampen. Flyulykken vil nok endre på dette, i alle fall en periode, tror studenten.

26-åringen tror også at det nå blir et generasjonsskifte i de ledende posisjonene.

Nye krefter

— Jeg vil ikke være uhøflig, men det er mange av oss yngre som kunne tenkt oss en yngre og mindre konservativ president enn den vi hadde. Når så mange i parlamentet er døde betyr det at nye krefter må komme inn, sier hun.

Doktor Michal Lesniewski ved Universitet i Warszawa er ekspert på nyere polsk historie. Han er enig i at politikerne vil endre på måten de forholder seg til hverandre.

— Mange har fått seg en lærepenge. De som for fem dager siden sto og snakket stygt om presidenten, står nå og hyller ham. Det vil ikke falle så harde ord i den valgkampen som ligger foran oss nå, sier doktoren.

TAUSE: Det var knapt en lyd å høre da flere tusen mennesker marsjerte fra presidentpalasset i Warszawa for å minnes de døde mandag kveld. Foto: Paul Sigve Amundsen