Bak gjerder og politisperringer pågikk arbeidet hele mandagen for å rydde opp etter ulykken som kostet 118 menneskeliv på Linate-flyplassen i Milano.

Lå øde

Sent mandag kveld steg fortsatt røyken opp fra vraket, lyst opp av TV-selskapenes lyskastere og kranene som er tatt i bruk for å rydde ulykkesstedet. Selve avgangshallen lå øde, bortsett fra enkelte italienere på jakt etter nye avgangstider for de innstilte flyene.

Tidligst i 12-tiden tirsdag vil de første flyene kunne ta av fra Linate igjen.

Bestemmer selv

Visekonsernsjef Björn Alegrens arbeidsdag besto torsdag i å ta hånd om de ansatte, og lede arbeidet for krisepsykiatri-teamet som ble fløyet til Milano kort tid etter ulykken. Også eksperter fra England skal være med i arbeidet.

— Dette er den verste SAS-ulykken noensinne, sier Alegren til NTB.

— Det viktigste er å ta hånd om de pårørende og de ansatte. Vi vil gjøre det vi kan for disse menneskene, sier Alegren.

— Dette er tragisk, også for dem som arbeider med å hjelpe, sier visekonsernsjefen.

Ved midnatt er den første gruppen med pårørende ventet til ulykkesstedet, sammen med SAS-sjef Jørgen Lindegård. Alegren sier det blir opp til de pårørende selv om de ønsker å se selve ulykkesstedet.

— De bestemmer fullt og helt selv hva som skal skje, sier Alegren.

Kaos

Drosjesjåfør Gioseppe Vecchio var en av dem som opplevde kaoset i gatene ved flyplassen, umiddelbart etter ulykken.

— En kamerat av meg ble truffet i pannen av en jerngjenstand fra eksplosjonen, sier han til NTB.

Vecchio forteller om panikk blant sjåførene på flyplassen. Han synes det hele kunne minne om TV-bildene fra terrorangrepene i USA 11. september. Ifølge Vecchio fraktet drosjesjåfører bort en rekke mennesker som var blitt så skremt av eksplosjonene at de flyktet fra flyplassen.

— Det var kaos. Min første tanke var at en bombe hadde gått av. Men da jeg slo på radioen fikk jeg høre hva som egentlig hadde skjedd, sier drosjesjåføren.

TIL MILANO: Pårørende til de savnede etter flyulykken mandag morgen, ankommer flyplassen i Milano.
Foto: Reuters