Storbritannias nye statsminister Gordon Brown utnevnte i går Labours stigende stjerne til den viktige ministerposten. David Miliband blir ikke bare den yngste britiske utenriksministeren på 30 år. Utnevnelsen representerer også et linjeskifte, mener flere britiske analytikere.

Da Tony Blair i fjor forsvarte Israels angrep i Libanon, uttalte David Miliband seg sterkt kritisk om invasjonen.

Og under et besøk i Washington i fjor, kom daværende miljøvernminister Miliband med sviende bemerkninger om USAs holdning til de globale klimautfordringene.

Den nye utenriksministerens sterke engasjement i kampen mot global oppvarming vil trolig bety at Storbritannia kommer til å spille en pådriverrolle for å utvikle et internasjonalt klimadiplomati.

Vil ut av Irak

Miliband skal være tilhenger av å få de britiske styrkene ut av Irak så snart som mulig. Han skal også ha vært imot Tony Blairs avgjørelse om å delta i krigen.

— Miliband har ikke vært assosiert med beslutninger som er blitt tatt om Irak-krigen tidligere, noe som vil være en klar fordel for ham, og som gjør at han står friere til å forme en ny utenrikspolitikk, sier David Mepham, leder for internasjonal avdeling ved Institute for Public Policy Research til Reuters.

Den Oxford-utdannede Miliband omtales allerede som Gordon Browns fremtidige etterfølger på Labour-toppen. Partistrateger mener han er politikertypen som kan matche de konservatives friske og ungdommelige frontfigur David Cameron.

Miliband har i årevis vært nevnt som en fremtidig statsminister, men kritikere mener han bærer for mye preg av å være en politisk broiler. Han startet sin politiske løpebane allerede som skolegutt med å dele ut løpesedler for Labour i det fasjonable boligområdet Primrose Hill i London.

Miliband beskrives også som en noe reservert mann, i motsetning til sin yngre bror Ed, som også har fått plass i Gordon Browns nye regjeringskabinett. Ed er en av den nye statsministerens mest betrodde medarbeidere. Storebror David har på sin side klart å navigere unna de hyppige stormene mellom Blair og Brown.

Arsenal-fan

— David unngikk tidligere i karrieren å skaffe seg fiender, men har gradvis begynt å stikke frem albuen og kjempe for det han tror på, sier en venn til avisen The Guardian.

David og Ed Miliband er for øvrig det første brødreparet i samme britisk regjering siden 1919.

Arsenal-supporteren som nå skal forsvare Storbritannias utenrikspolitiske interesser er ifølge britiske aviser en utpreget familiemann. Han er til stadighet på konserter der hans fiolinistkone Louise Shackelton spiller med London Symphony Orchestra.

David Miliband er fra en polsk immigrantfamilie med jødisk bakgrunn. Faren Adolphe unnslapp nazistene og kom seg over kanalen i siste liten i 1940. Da skiftet han navn til Ralph og han ble senere kjent som en ledende marxistisk skribent. Sønnen David valgte å bli en av tenkerne og strategene bak fenomenet «New Labour», som innebar en høyredreining av partiet.

Mer Israel-kritikk?

Den nye utenriksministeren ble etter Labours valgtriumf i 1997 en av nøkkelfigurene i Blairs såkalte «kjøkkenkabinett» i 10 Downing Street. Siden den gang har han klatret stadig høyere på karrierestigen i regjeringsapparatet. Nå gjenstår bare ett trinn før han har nådd helt til topps i statsministerboligen.

Nå står imidlertid utfordringene i kø for den ferske utenriksministeren. På sin første dag mistet tre britiske soldater livet i Irak. Hans jødiske bakgrunn vil også bli lagt merke til i Midtøsten, og mange er spent på hvordan det vil påvirke Milibands og Storbritannias holdning til den israelske politikken.

— Hans jødiske bakgrunn gjør det mulig å kritisere Israel, slik han allerede har gjort, uten å bli anklaget for antisemittisme, mener kommentator Paul Reynolds i BBC.