Port-au-Prince: Erik Solheim (SV) ankom Haitis hovedstad Port-au-Prince mandag kveld. Han er på sitt første besøk til landet.

— Det slående inntrykket jeg fikk under landing, er at man samtidig ser to av katastrofene som har rammet Haiti: Avskogingen, og at man på hver eneste åpne flekk nå ser teltleirer, sier Solheim til NTB.

Hundrevis av teltleirer med jordskjelvofre er godt synlige fra luften. Teltene og presenningene ser ut som hundrevis av fargeklatter som er slengt ut over den grå byen av bygninger og ruiner. Knappe tre måneder etter jordskjelvet som raserte hovedstaden og flere landsbyer rundt, er søppelbergene borte og mye er ryddet opp.

Tilstanden av fullstendig kaos og lukten av de døde er borte. Det er også flyktningstrømmene ut av byen. En del er gjort, men det er uendelig mye igjen. Ødeleggelsene er enorme.

- Gjennom første fase

  • Vi er nå nesten gjennom første fase av krisen. Men vi har fortsatt mange som ikke har tak over hodet, og vi er på vei inn i regntiden sier Leslie Voltaire til NTB. Voltaire er en av den haitiske presidenten René Prévals nærmeste rådgivere.

Mandag var det blå himmel over Haitis hovedstad, men mange frykter den forestående regntiden og orkansesongen. Rundt 1,3 millioner haitiere mistet hjemmene sine i jordskjelvet, og hundretusenvis lever nå i leirer i Port-au-Prince, i fare for å bli rammet av oversvømmelser og jordras.

Oversvømmelsene fører til stor risiko for vannbårne sykdommer, og i verste fall bryter det ut en epidemi.

- Deler håp

  • Som lege er jeg foran regntiden i likhet med mine kolleger svært bekymret for at vi ikke skal ha nok husly, mat og vann til jordskjelvofrene. Men jeg tror vi også deler håpet om at tragedien kan føre til en forandring for Haiti. sier Paul Farmer til NTB etter en middag med Solheim mandag kveld.

Farmer er lege, Haiti-ekspert og nestkommanderende for eks-president Bill Clinton, USAs spesialutsending til Haiti. Farmer mener det viktigste for Haiti fremover blir å skape arbeidsplasser, Med på middagen var også Voltaire og Haitis statsministers rådgiver Joel Boutroue.

Det har vært katastrofer med like mange døde. Men det at hovedstaden og statsapparatet ble så hardt rammet, gjør dette spesielt

Utviklingsminister Erik Solheim

- Fungerende stat

Erik Solheim sier han deler bekymringen for regntiden og orkansesongen.

— Det viktigste nå på kort sikt er å sikre folk som nå bor i telt i områder som er svært usikre når regntiden kommer. På lengre sikt er det fundamentale å bidra til å skape en fungerende stat. Det har nabolandene klart og det kan Haiti klare også, sier Erik Solheim, som mener denne katastrofen er uten sidestykke.

— Det har vært katastrofer med like mange døde. Men det at hovedstaden og statsapparatet ble så hardt rammet, gjør dette spesielt, sier Solheim.

- Nytt Haiti

På den korte bilturen NTBs utsendte tok fra flyplassen til gjestehuset i bydelen Petionville var det få tegn til at gjenoppbyggingen har startet. Men det er tegn til normalisering. Langs veien går noen barn med ransel på ryggen, på vei hjem fra en av de flere titalls skolene som mandag gjenåpnet igjen etter jordskjelvet.

Presidentrådgiver Voltaire sier at han er svært fornøyd giverkonferansen i New York i påsken, der Haiti ble lovet nesten 60 milliarder kroner i bistand.

— Jeg tror ikke så mye av pengene kommer allerede i år. Men jeg tror at vi i løpet av de neste fem årene har utviklet et nytt Haiti, avslutter Voltaire.