TOR ARNE ANDREASSEN

Rawalakot, Pakistan

Mens det var tungt for kashmirernes leder i Norge, Ali Khan, å se hvilke prøvelser jordskjelvet sist lørdag har påført folket hans, var det også følelsesmessig sterkt for ham å få treffe igjen familiemedlemmene i hjemlandet.

Særlig gledet det ham at han torsdag fikk se igjen moren Aisha Khan, som han nesten et døgn etter jordskjelvet ikke visste om hadde klart seg. Ali Khan fikk en god klem av moren da han overrasket henne med å dukke opp i barndomshjemmet, som ligger svært isolert og vanskelig tilgjengelig i en fjellside like ved grensen til Pakistan. På grunn av de vanskelige kommunikasjonsforholdene hadde han ikke engang fått varslet moren om at han reiste til Kashmir sist søndag.

Han fikk for første gang også høre moren fortelle om hvordan hun opplevde jordskjelvet.

– Jeg trodde det var dommedag, og at fjellene skulle ramle ned over meg, sier hun: – Bakken ristet kraftig og furutrær svaiet kraftig fra side til side.

Gutt døde

Det første 61 år gamle Aisha Khan gjorde var å skynde seg til et hus i den bratte åssiden som hun så rase sammen under jordskjelvet. Dessverre døde en ett og et halvt år gammel gutt i ruinene, mens en seks år gammel gutt fikk ødelagt benene. Han ble transportert til lege først seks dager etter katastrofen.

Familien Khan er en av de rikeste og mest innflytelsesrike i distriktet, og Aisha Khan følte etter jordskjelvet at hun måtte vise ansvar for de fattige på stedet. Hun har gitt to fattige familier husly og hun har gitt bort alt hun har av tepper og dyner.

– Alle husene til de fattigste har rast sammen. De trenger først telt å bo i, og deretter penger til å bygge opp nye boliger, sier hun.

Mange husløse

Vi har fulgt Ali Khan gjennom Kashmir denne uken og det har vært tøft for ham å se at folk han ellers kjenner som svært stolte og lite villige til å ta imot almisser, nå står og tigger langs veikanten.

– De gjør det fordi de har små barn som ikke får nok mat. Det er også svært mange som ikke lenger har noe hus, og som trenger telt å bo i, sier Khan. – Det gjorde vondt å se disse stakkars menneskene langs veien. Jeg gråt hele tiden.

Et annen opplevelse Khan husker som spesielt opprørende, var da han i byen Bagh besøkte en militærleir der skadede personer ble fløyet ut med helikoptre. En av dem som ventet på å bli fløyet ut var seks år gamle Kiran som lå på en seng mens hun ble matet med en skje av moren Mosarat. Jenten hadde fått en alvorlig hodeskade, men hadde likevel ventet i tre dager uten å få helikoptertransport, fordi moren ikke hadde med seg en mann som kunne stå på for henne. – De fortalte at man kunne se helt inn til hjernen på jenten. At hun da må vente i tre dager uten å bli fløyet ut, bare fordi moren var der alene, det er det verste, sier Khan.

Tror på Kashmir

Men til tross for de enorme lidelsene Kashmir er blitt påført, til tross for at ødeleggelsene er store, og til tross for at landet er delt mellom India og Pakistan i en tilsynelatende uløselig konflikt, har Ali Khan stor tro på landet sitt.

Bare vi kan få selvstendighet tror jeg vi raskt kan utvikle landet til det paradiset på jord vi ser for oss, et Asias Sveits, sier Khan.

Aftenposten/Bergens Tidende

GJENSYNSGLEDE: Gleden var stor da Ali Khan dukket overraskende opp hos sin mor i hjemdistriktet Rawalakot i Kashmir. FOTO: JAN THOMAS ESPEDAL