USAs president George W. Bush anmoder palestinernes president Yasser Arafat til å erklære våpenhvile straks. FNs generalsekretær Kofi Annan understreket nødvendigheten av å bryte voldsspiralen i Midtøsten.

Bombeattentatet utenfor et diskotek langs strandpromenaden i Tel Aviv fredag er det verste siden 1996. Tallet på dødsofre i konflikten siden det palestinske opprøret brøt ut på nytt i høst, er 450 palestinere, 108 israelere og 13 israelske arabere.

I en sterk uttalelse oppfordret Bush Arafat til å fordømme det avskyelige terrorangrepet og anmodet om "umiddelbar og betingelsesløs" stans i voldshandlingene.

Skylder på Arafat Arafat har fordømt attentatet og oppfordret begge sider til å beherske seg. Det er første gang Arafat har bedt palestinerne om å roe seg, sier talsmannen hans.

-Vi fordømmer denne typen angrep, særlig rettet mot sivile, og ber alle parter vise tilbakeholdenhet, unngå opptrapping og vende tilbake til forhandlingsbordet for å skape en rettferdig og varig fred, uttalte den palestinske selvstyremyndigheten.

Israel holder Arafat ansvarlig for attentatet og godtar ikke bare en fordømmelse. Det er ikke nok. Arafat må stanse volden, krever Israel. Arafat tror at situasjonen skal bli bedre for ham hvis han klare å provosere fram en opptrapping, sa Israels president Moshe Katsav i TV.

-Han nekter å vise sine kvaliteter som politisk leder og skaper problemene for sitt folk, sa Katsav i TV fra USA, der han er på statsbesøk.

Ber Israel ikke gjengjelde Tysklands statsminister Gerhard Schröder ber Israels statsminister Ariel Sharon om ikke å gjengjelde angrepet, selv om den israelske regjeringen samlet seg lørdag morgen for å vurdere hva svaret skal bli.

— Herr statsminister, jeg ber deg om ikke å la denne opprørende handlingen avspore innsatsen for å få til en fredelig løsning på konflikten i Midtøsten, sa Schröder til Sharon.

Tysklands utenriksminister Joschka Fischer er i Israel. Han besøkte lørdag åstedet, og sto stille utenfor den ødelagte inngangen til nattklubben, med hodet bøyd i respekt for ofrene.

Frankrikes president Jacques Chirac oppfordret i en uttalelse fra presidentpalasset i Paris begge sider til å gjenoppta fredsforhandlingene. Han gjentok Frankrikes "høytidelige appell om at volden stanses umiddelbart".

Storbritannias statsminister Tony Blair kaller bombeattentatet "totalt utilgivelig".

— Vi ønsker å uttrykke sjokk over hendelsene i Israel, og igjen ønsket vårt om at alt som kan gjøres blir gjort for å skape fred, sa Blair.

Også den russiske regjeringen fordømmer bombeattentatet. Utenriksdepartementet sier at behovet for en politisk løsning på det åtte måneder lange palestinske opprøret er viktigere enn noensinne.

(NTB-Reuters-AFP)