Nord-Korea gjennomførte mandag en «ny og vellykket underjordisk prøvesprengning, som ledd i arbeidet med å styrke sitt atomvåpenselvforsvar på alle mulige måter», melder Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Testen vil ifølge nordkoreanerne bidra til å styrke landets «suverenitet og sosialistiske styresett», og den vil «garantere fred og sikkerhet på den koreanske halvøy og i regionen rundt».

Nordkoreanerne sier selv at mandagens prøvesprengning var kraftigere enn den som ble gjennomført i oktober 2006 – og dermed et bevis for at de stadig gjør fremskritt med sin atomteknologi.

Prøvesprengningen vekker sterke reaksjoner blant naboland og i Vesten, og i Sør-Korea er militæret satt i forhøyet beredskap.

«Fat Man»

Den underjordiske atomtesten skjedde nær byen Kilju nordøst i Nord-Korea, sier sørkoreanske etterretningskilder. Det var her nordkoreanerne gjennomførte sin første prøvesprengning i oktober 2006.

Atomprøvesprengningen ble først registrert i Sør-Korea, og geologer melder om et «kunstig jordskjelv» som ble målt til 4,5 på Richters skala. Rystelsene fra eksplosjonen i 2006 ble til sammenligning målt til 3,6 på Richters skala.

Artikkelen fortsetter under bildet...

AVSKY: DEmonstranter i en rekke land har markert sin avsky mot Nord-Koreas oppskyting for noen måneder siden. FOTO: REUTERS
Lee Jae-Won

**Les også:

Nord-Korea skjøt opp rakett**

Mens bomben som ble detonert i 2006 hadde en styrke på 1 kilotonn, hadde mandagens eksplosjon en styrke på om lag 20 kilotonn, sier det russiske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Itar-Tass.

Det tilsvarer styrken til «Fat Man», atombomben som ble sluppet over Nagasaki 9. august 1945. Ved årsskiftet hadde 80.000 mennesker mistet livet som følge av denne eksplosjonen.

Sterke reaksjoner

Nord-Korea varslet USA og Kina foran prøvesprengningen, sier en sørkoreansk kilde. Landet har i flere uker truet med å gjennomføre en atomprøvesprengning i protest mot at FNs sikkerhetsråd nylig skjerpet sanksjonene mot landet.

FN-fordømmelsen var et resultat av en nordkoreansk rakettoppskytning i begynnelsen av april.

Mandag ettermiddag var det innkalt til hastemøte i FNs sikkerhetsråd, men utfallet av møtet var usikkert.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Nord-Koreas president Kim Jong-Il gjorde alvor av truslene om å sprenge en atombombe hvis ikke FNs sikkerhetsråd ba om unnskyldning for kritikk. (FOTO: AP)

Tiden renner ut

Selv sier Nord-Korea at landet ikke lenger vil delta i sekslandssamtalene som følge av sanksjonene som er innført mot landet.

Analytikere mener Nord-Koreas strategi med atomprøvesprengningen er å fange USAs oppmerksomhet og få anerkjennelse som atommakt.

Men målet kan også være å styrke landets leder Kim Jong-il.

Kim har trolig kort tid igjen å leve, og han har derfor behov for å handle resolutt, heller enn å fortsette med den uthalingstaktikken han har lagt seg på tidligere, mener analytikere.

Samtidig har Kim trolig som mål å sikre at en av hans tre sønner overtar som leder når han dør, mener flere analytikere.

– Nord-Korea må være hauk nå, for tiden renner ut for Kim Jong-il. Siden landets økonomi er i en elendig forfatning, kan støtten til hans etterfølgere forvitre, sier den tidligere nordkoreanske tjenestemannen Jang Cheol-hyeon, som nå jobber for Institute for National Security Strategy i Seoul.

Med atomprøvesprengningen kan han derimot ha sikret dynastiets popularitet hos landets militære ledelse.

REUTERS