Politikere, avisskribenter og fagbevegelsen er svært kritiske til at fangene ikke ble sluppet ut da det begynte å brenne i et senter som blir brukt til å huse asylsøkere og personer som mistenkes for narkotikasmugling.

Dørene til cellene måtte åpnes manuelt én etter én, og omtrent halvparten av de 24 cellene i fløyen ble ødelagt i brannen.

«Elleve ulovlige innvandrere ble drept som rotter i en felle fordi celledørene ikke ble åpnet fort nok», skriver avisen De Telegraaf.

En håndfull vakter var til stede da brannen brøt ut, men de skal ha ventet med å slippe fangene ut da brannen ble oppdaget.

Ifølge en vakt som har latt seg intervjue anonymt i nederlandsk fjernsyn, pleide ikke vaktene å reagere på rop fra cellene fordi det som regel var falsk alarm.

En overlevende sier at fangene skrek om hjelp da brannen spredte seg.

Bare tre vakter var satt til å passe på de 350 fangene, og to av dem var kun vikarer. Opplæringen skal dessuten ha vært svært mangelfull, ifølge fagforbundet Abvakabo FNV, som uttrykker «enormt sjokk» over hendelsen.

Ti av de elleve ofrene var fredag kveld identifisert, men nederlandske myndigheter har ennå ikke gitt opplysninger om hvor de kommer fra.