FNs generalsekretær Kofi Annan sier han er dypt bekymret over opptrappingen i Midtøsten.

– Jeg fordømmer alle angrep mot sivile, sa Annan torsdag.

Nå sender han tre diplomater, blant dem nordmannen Terje Rød-Larsen, til Midtøsten for å få partene i konflikten til å besinne seg.

Meklerne skal først reise til Kairo for å møte egyptiske tjenestemenn og snakke med utenriksministere i den arabiske liga lørdag. Deretter skal FN-diplomatene reise videre til Israel, de palestinske områdene, Libanon, Syria og muligens andre områder hvis det trengs, ifølge en FN-talsmann.

De siste dagers angrep i Libanon og på grensen til Israel er de verste siden 1996, da Israel fortsatt okkuperte deler av Sør-Libanon.

– Bekymringsverdig

FNs representant i Libanon, nordmannen Geir Pedersen, sier i en uttalelse at han er «svært bekymret» over de israelske angrepene i Libanon. Han ber om en umiddelbar slutt på volden.

– Det er svært bekymringsverdig at det israelske militæret gjennomfører en blokade til vanns og i lufta som gjør situasjonen enda verre for den libanesiske befolkningen, sier Pedersen.

Han fordømmer også Hizbollahs rakettangrep som har drept en israeler og såret flere titall personer.

– FN fordømmer disse overgrepene. Vi misliker meget sterkt at sivile blir offer for slike handlinger, sa han videre.

– Uakseptabelt

Også norske myndigheter fordømmer både Hizbollahs gisseltaking og Israels angrep på Libanon.

– Jeg er dypt bekymret over den utviklingen vi nå ser i Midtøsten. Gnistene som allerede er antent, må ikke få utvikle seg til en full brann. Vi må for all del unngå at situasjonen utvikler seg til en regional krise, sier Støre i en pressemelding.

– Vi fordømmer også de israelske angrepene mot Libanon, inkludert bombingen av flyplassen i Beirut og blokaden av det libanesiske sjøterritoriet. Dette er totalt uakseptabelt og innebærer en farlig opptrapping av situasjonen, sier Støre i uttalelsen.

Han krever at Israel må stoppe angrep som rammer sivile og at Israel uansett må respektere folkerettens krav om militær nødvendighet og forholdsmessighet.

– Uforholdsmessig

Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy kalte Israels bombing av den internasjonale flyplassen i Beirut torsdag for en uforholdsmessig krigshandling.

– I flere timer er flyplassen i et suverent og selvstendig land, en venn av Frankrike, blitt utsatt for bombeangrep, sa han.

Ifølge Douste-Blazy er faren for en regional storkrig absolutt til stede.

– Libanon risikerer igjen å bli dratt inn i vonde krigsår der libaneserne må flykte idet de var i ferd med å gjenoppbygge landet sitt, sa han.

Douste-Blazy fordømte samtidig Hizbollahs angrep i det nordlige Israel onsdag, der sju israelske soldater ble drept og to ble kidnappet.

Fordømmer

EU uttrykte torsdag sterk bekymring for de israelske luftangrepene mot Libanon.

– EU er alvorlig bekymret for den uforholdsmessige makten Israel bruker mot Libanon som svar på Hizbollahs angrep på Israel, heter det i en uttalelse fra det finske formannskapet i EU.

Også Russland fordømmer Israels angrep i Libanon, operasjonene mot palestinerne på Gazastripen og bortføringen av de to israelske soldatene.

– Man kan ikke forsvare den israelske ødeleggelsen av sivil infrastruktur i Libanon og de palestinske områdene. Makten de bruker, er overdreven, og det er den sivile befolkningen som lider, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Forsiktig

Også USA ser med bekymring på utviklingen, men nøyer seg med å be alle parter i konflikten om å vise tilbakeholdenhet.

President George W. Bush uttalte på en pressekonferanse i Tyskland torsdag at Israel har rett til å forsvare seg, men oppfordret samtidig israelske myndigheter om ikke å undergrave myndighetene i Beirut.

Minst 39 libanesere er drept i angrep torsdag. Den internasjonale flyplassen i Beirut ble stengt etter angrep av israelske kampfly og havneområdet er blokkert av israelske krigsskip.