Leder Troy Beaumont på Scott-basen, direktør Lou Sanson i det newzealandske antarktisprogrammet og skipper Kevin Peat stiller seg i intervjuer med Sunday Star Times og Radio New Zealand sterkt kritiske til ekspedisjonen.

De mener den 14 meter lange stålbåten var overlastet, at nødvendige tillatelser manglet og at Jarle Andhøy og Samuel Massies tur med firehjuling til polpunktet var hasardiøs.

— Det er mange traktater her nede, og de har klart å bryte dem alle, sier Beaumont.

- Overlastet

Kevin Peat så Berserk laste utstyret i Auckland. Han reagerte på mengden utstyr og at drivstoffet ble satt på dekk sammen med firehjulingene. Avisa spekulerer på om den tunge lasten gjorde den i utgangspunktet svært solide båten sårbar for kullseiling.

— Vi trodde det var en vits. Man ville aldri gått ut på havet med alt det utstyret, og definitivt ikke på Sørishavet, sier han.

Berserk-talsmann Nils Jørgen Vordahl besvarte ikke NTBs henvendelser søndag, men betegner overfor NRK kritikken som «totalt uberettiget».

— Båten tok seg fint ned til Antarktis med alt utstyret om bord. Da de kom fram til kysten der to gikk i land, ble fem tonn losset. Det var etter dette at nødsignalet ble utløst og båten ble borte, sier Vordahl.

Ikke norsk tillatelse

Tidligere har det framkommet at Berserk ikke hadde søkt tillatelse fra Polarinstituttet i Norge for å seile i sørligere områder enn 60 grader sør. Antarctica New Zealand-direktør Lou Sanson anklager også Berserk-besetningen for regelbrudd.

— Det virker som alle sikkerhetsprinsipper for å operere i Antarktis har blitt brutt, sier han til Sunday Star Times.

Kaptein Simon Griffith på patruljebåten HMNZS Wellington sier han advarte Berserk mot det kommende uværet da de hadde kontakt mandag. Han beskriver stormen like etter som den verste i hans 19-årige karriere i marinen, med vindkast på opptil 182 kilometer i timen.

— Mannskapet kan på ingen måte klandres for naturkrefter som sjokkerer selv en erfaren marinekaptein, sier Vordahl.

Cruiseskip overtar

Sea Sheperds båt Steve Irwin har nå fått godkjennelse fra redningssentralen i New Zealand til å dra hjemover. Maritime New Zealand opplyser at cruiseskipet Professor Kromov, som også deltok i den tidlige fasen av søket, vil seile inn i området de neste par dagene.

Ekspedisjonsskipet går også under navnet «Spirit of Enderby» og har ikke noe helikopter om bord.

Mannskapet på Steve Irwin har gjennom fem dager søkt i totalt 52 timer og dekket et område på 3.600 nautiske mil. Helikopteret om bord har tilbrakt 21 timer i lufta på jakt etter Berserk.

— Det er trist, men vi har søkt gjennom det siste mulige området uten å finne noe mer enn redningsflåten. Hvis skipet hadde vært der, hadde vi funnet det, sier andrestyrmann Luis Correia De Pinho til NTB.

På vei hjem

Jarle Andhøy og Samuel Massie var natt til mandag lokal tid på vei på en ti timers flyging mot New Zealand, ifølge Dagbladet.

Redningsleder Raymond Prestøy ved Hovedredningssentralen Nord-Norge sier de ikke har fått noen indikasjoner på hvor lenge søket i Sørishavet vil pågå.

Maritime New Zealand opplyser på sin medielinje at de vil ta en ny evaluering etter at Professor Kromov har vært gjennom søkeområdet.