— De er tydeligvis i sjokk fremdeles. Disse karene som vi var med den ene kvelden etter skiftet...de har problemer, sier brannmann Thorstein Nerås.

Han har organisert turen til New York for en gruppe brannmenn fra de nordiske landene.

— Vi begynte å jobbe med dette allerede i oktober i fjor. Hovedformålet er å overrekke en minneplakett til brannvesenet her i New York, sier Nerås.

Like mange som i Bergen ...

Plaketten, som er laget av bergenskunstneren Gro Pedersen, skal overrekkes på Staten Island i dag til New York Fire Viking Association, en gruppe brannmenn med nordiske aner.

De bergenske brannfolkene skal tilbringe en uke i New York. I går deltok de i seremonien på Ground Zero.

— Vi har besøkt seks forskjellige stasjoner, og vært med dem på utrykninger, forteller brannsjef Eidsnes.

— Vi har møtt både dem som var med på utrykningen 11. september og stasjoner der de har holdt på i månedsvis å grave ut kollegene sine. 343 brannmenn som omkom. Det er like mange som er ansatt i hele Bergen Brannvesen, med kontorpersonell og alt.

Eidsnes tror all oppmerksomheten kan bli for mye av det gode for en del New York brannfolk etter hvert.

— Det har strømmet på med folk til brannstasjonene nå i ett år. De er veldig takknemlige, men jeg tror det begynner å bli litt mye, sier han.

Enorm respekt

Gruppen fra Bergen føler de har fått god kontakt med de amerikanske brannfolkene.

— Brannmenn snakker lett med brannmenn. Du kommer til et visst punkt, så kommer de med historiene sine. Og de er forferdelige. Det eneste norske ordet som dekker det er ragnarok, sier brannmann Stein Gjøsund.

— Det er helt uvirkelig det de har opplevd. Det vil ta flere år før ting vil bli normalt igjen. Reaksjonene kan komme i årevis etterpå. På noen av stasjonene vi besøkte var alle omkommet.

Respekten for brannmenn i New York er fortsatt enorm. Det har også gjestene fra Bergen fått oppdage.

— Vi tok nettopp subwayen, og når vi fortalte billettselgeren hvem vi var, nektet hun å ta imot betaling. Det samme skjedde på restaurant i går, forteller Nerås.