Forskjellige politiske grupperinger opplyser at minst 1.500 politikere og aktivister er blitt arrestert i sine hjem siden politiet begynte den storstilte aksjonen mot opposisjonen i landet onsdag. Mål er tydeligvis enhver som kan tenkes å spille en rolle i et planlagt protestarrangement med krav om demokrati som er planlagt i storbyen Karachi 1. mai, arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag.

— Angrepet på opposisjonen pågår fortsatt og varer sannsynligvis fram til 1. mai, sier Javed Hashmi, fungerende leder i partiet til den avsatte statsministeren Nawaz Sharif, Pakistans muslimske liga PML. Javed Hashmi.

Politi og andre sikkerhetsstyrker fortsatte natt til fredag sine aksjoner mot den 16 partier store Alliansen for Gjeninnføring av Demokrati. Ledende pakistanske politikere fryktet fredag for sine liv etter at militærregimet i Islamabad dagen før arresterte flere hundre personer.

Kvinner Lederen for kvinneorganisasjonen Kvinnefondet, Anis Haroon, sier politiet har gått fram på en «skammelig måte» mot kvinneaktivister som er blitt arrestert i sine hjem

Også menneskerettsorganisasjonen HRCP retter skarp kritikk mot militærregimets aksjon.

De fleste av de arresterte er medlemmer av opposisjonspolitikeren Benazir Bhuttos Folkeparti (PP) og Nawaz Sharifs PML. De tidligere politiske motstanderne har slått kreftene sammen i fordømmelsen av militærregimets aksjon.

Ekstremister fram Analytikere og observatører frykter at regimet bereder grunnen for religiøse og politiske ekstremister. Regimet forbyr offentlige politiske møter fra opposisjonens side, men snur seg vekk og unnlater å gripe inn mot væpnede religiøse ekstremister og militante islamske grupper.

— Moderate partier er den eneste kraften som kan møte slike elementer på en vellykket måte. Å legge restriksjoner på deres adgang til offentligheten er det samme som å gi frie hender til dem som vil spre anarki, skriver avisen Nation.

Myndighetene hevder likevel at de bare har reagert fordi opposisjonen planla å bryte loven.

— Loven har gått sin gang etter at opposisjonen besluttet å utfordre forbudet mot politiske møter, sier brigader Mukhtar Sheikh, innenriksminister i Sindh-provinsen der Karachi ligger.

NTB