Mandag kveld stengte Luftfartstilsynet luftrommet over store deler av Nordsjøen.

Vi følger spent med på utviklingen, men så langt ser det ikke ut til at vi skal bli nødt til å stenge Alf Sognefest, terminalsjef på Flesland

I morgentimene tirsdag lå asketeppet like i havet utenfor Vestlandet.

— Askeskyen ser ut til å trekke seg vestover i havet, bort fra vårt område og mot England og Benelux-landene. Dermed der det ut som faren for en stengt flyplass avtar, sier terminalsjef Alf Sognefest ved Flesland lufthavn.

To avganger til Amsterdam ble kansellert tirsdag. Det samme ble avganger til Aberdeen og Newcastle.

Nordsjøen rammet

Trafikken ut til Nordsjøen er også stanset. Den kan komme i gang igjen onsdag.

— I dag ser det svart ut, men vi håper å komme i gang igjen i morgen, sier Sognefest

Mandag var en del flyplasser i Storbritannia stengt. Flyplassen i Amsterdam har vært helt stengt søndag og delvis stengt 17.mai.

— Askeskyen trekker veldig sakte vestover. Så på Flesland blir det nok bedre enn verre, sier Jann Steinar Arnetvedt, meteorologikonsulent ved Vervarslinga på Vestlandet.

Området som er rammet er Storbritannia, Tyskland, sørlige deler av Danmark, Benelux-landene og en nordlig flik av Nord-Frankrike, omtrent til Paris, ifølge Arnetvedt.

Lav konsentrasjon

  • En gledelig nyhet for oss er at asketettheten ser ut til å ta av, sier Sognefest.

Dermed skal det mer til å for å stenge en flyplass når askeskyene er i området.

— Noe har seget inn over land i ytre strøk, men konsentrasjonen er lav, sier flymeteorolog Arnstein Tjøstheim ved Vêrvarslinga for Vestlandet.

Sjekk oppdaterte flytider fra Flesland her.

Ved kysten

I Europa har askeskyen skapt store problemer.

— Foreløpig er det nå såkalt sone to på Vestlandet. Det betyr at asketettheten er såpass liten at flyselskapene selv kan bestemme om de vil fly, sa Sognefest til bt.no mandag kveld.