Nå venter et ras av angrep fra flere motstandere av presidentens omfattende helsereform som ble vedtatt i mars.

En av lovbestemmelsene i reformen gjør det nemlig straffbart etter føderal lov å ikke ha helseforsikring i USA. Det er denne lovbestemmelsen som nå har vakt engasjement blant lokale politikere og aktivister over store deler av landet.

Missouri først

I delstaten Missouri ble det første av en rekke planlagte angrep mot det individuelle påbudet om kjøp av forsikring gjennomført tirsdag, da velgerne sa nei til helseforsikringsloven, og ja til det såkalte Proposition C.

Proposition C, formelt døpt «the Health Care Freedom Act», går ut på å gjøre det ulovlig for de føderale myndighetene å straffe personer som ikke skaffer seg forsikring. Da 78 prosent av distriktene var opptalt i Missouri tirsdag, hadde nesten 73 prosent av stemmene gått i favør av Proposition C.

Valgkamptema

Det individuelle påbudet i helsereformen som påkrever helseforsikringskjøp, er ventet å bli et viktig tema før høstens kongressvalg i USA, og i flere andre delstater fremmes det nå lignende forslag som i Missouri.

Hovedargumentet bak initiativene fra republikanere og andre grupper, går ut på at helsereformen innebærer for stor maktkonsentrasjon hos de føderale myndighetene.

Innsatsen for å utfordre helselovgivningen satte ny fart da en dommer i Virginia mandag avgjorde at delstatsmyndighetene der kunne gå videre med sitt søksmål. Delstatsmyndighetene hevder kravet om individuelle helseforsikringer for alle borgere er i strid med grunnloven.

Symbolsk innsats

Eksperter tror likevel at innsatsen i de nå rundt 20 delstatene som engasjerer seg mot helseloven, kan ende opp med å bli høyst symbolsk. Den føderale lovgivningen i USA går som regel over delstatenes lover.

Forkjempere for reformen, som organisasjonen Health Care for America Now, mener avstemningen i Missouri tirsdag er et republikansk halmstrå, uten noen bindende kraft.

— Forslaget handler i hvert fall ikke om helse, sa organisasjonens leder Ethan Rome.

Ifølge regjeringen trår ikke myndighetenes straffemulighet overfor personer uten forsikring i kraft før i 2014. Innen da er det meningen at skattelettelser, subsidier og andre tiltak skal hjelpe de som ikke har råd, til å skaffe seg helseforsikring.