Velgerne i Kosovo gikk i går til valgurnene for første gang siden den tidligere serbiske provinsen erklærte seg som selvstendig stat i februar i fjor.

Velgerne skal velge ordførere og kommunestyrer i 36 kommuner, inkludert hovedstaden Pristina. Valget er det viktigste som skjer siden selvstendighetserklæringen i fjor, understreket statsminister Hashim Thaci, og det anses som en viktig prøvesten på hvor levedyktig staten er.

— Det er et stort skritt for Kosovo. Jeg er sikker på at vi vil lykkes og setter stor pris på alle innbyggernes deltakelse, spesielt serberne i Kosovo, sier Thaci.

Boikott

1,5 millioner mennesker har stemmerett ved valget, men oppmerksomheten er rettet mot Kosovos rundt 120.000 serbiske minoritet. Serbia anerkjenner ikke Kosovos uavhengighet, og myndighetene i Beograd og den ortodokse kirken i Serbia hadde bedt kosovoserberne om å boikotte avstemningen.

Tidlige meldinger gikk imidlertid ut på at kosovoserberne faktisk deltok i valget.

  • Vi bor her og ser ingen annen løsning, sier Slobodan Joksimovic (47) om hvorfor han valgte å stemme søndag.
  • Tiden er inne for at vi selv bestemmer over vår skjebne, sa 25 år gamle Dragan Ivanovic.

Oppfordrer

Den serbiske ordførerkandidaten Momcilo Trajkovic i Gracanica har bedt serberne om å stemme selv om de ikke anerkjenner et selvstendig Kosovo. Valget er en korsvei for kosovoserberne, understreker han.

  • Vi mener det er et minste av to onder å delta i valget, og det er mulig dette mindre ondet kan føre til noe godt, sier han.

Nord i Kosovo hindret imidlertid serbiske innbyggere at flere valglokaler fikk åpne i området ved grensen til Serbia. Noen av innbyggerne ga uttrykk for at det å stemme anses som forræderi.

  • Vi har forutsett en slik situasjon og planlegger å sende alternative og mobile valgteam til området for å gi folk mulighet til å stemme, sier Nesrin Lushta i den sentrale valgkommisjonen.

Rolig

Over 5000 politifolk var på vakt i Kosovo under lokalvalget i den tidligere serbiske provinsen. Oppkjøringen til valget var preget av uro noen steder, blant annet ble det kastet stein mot Thacis kolonne onsdag, men søndag ble det ikke meldt om vesentlige problemer.

Valget er det første siden Kosovo ble en uavhengig stat i fjor, og det første som organiseres av kosovoalbanske myndigheter.

— Dette er det beste av demokratiet, og jeg vil gjøre min plikt som innbygger, sa den etniske albaneren Zoje Bujupi ved valglokalet søndag.

Lokalene var åpne fra 7 søndag morgen til 19 søndag kveld. De første resultatene var ventet natt til mandag.

  • Denne søndagen skal vise verden at Kosovo er et stabilt land som gir fred og stabilitet i regionen, sier president Fatmir Sejdiu til nyhetsbyrået Balkan Insight.