Den sentrale valgkommisjonen ville lørdag ikke opplyse når resultatet i det svært jevne oppgjøret kan foreligge. Mediefolk som ventet på nyheter fra valgkommisjonen ECK lørdag ettermiddag, fikk beskjed om å komme tilbake dagen etter. Da denne beskjeden kom, var 86 prosent av stemmene talt opp og de to hovedkandidatene lå side om side.

Ifølge ECK hadde opposisjonens kandidat Raila Odinga fått om lag 3,88 millioner stemmer, mot rundt 3,84 millioner for sittende statssjef Mwai Kibaki.

Odingas tidligere klare ledelse var redusert til bare rundt 38.000 stemmer da stemmetellingen opphørte.

Erklærte seier

Den kenyanske opposisjonen erklærte tidligere samme dag seier i presidentvalget basert på en egen stemmetelling og til tross for at valgkommisjonen fortsatt ikke var ferdig med den offisielle tellingen.

– Raila Odinga er vinneren og den fjerde presidenten i republikken Kenya, sa Odingas visepresidentkandidat Musalia Mudavadi.

– Med tanke på frykten og uroen i landet på grunn av forsinkelsen i resultatene, ber vi nå den avtroppende presidenten om å anerkjenne og respektere det kenyanske folks vilje og innrømme nederlag, fremholdt han.

Men president Mwai Kibakis parti fnøs av seierserklæringen og oppfordret opposisjonen til å vente på det endelige og offisielle resultatet.

– Vi skal vente på avgjørelsen til Kenyas valgkommisjon. Andre resultater erklært av Gud og hvermann fortjener bare forakt, sier Ngari Gituku i regjeringspartiet PNU.

Protester

Forsinkelser i stemmetellingen har ført til anklager om valgfusk, og flere steder i Kenya brøt det ut uroligheter lørdag.

Opposisjonstilhengere brente bål, plyndret butikker og satte opp veisperringer i den vestkenyanske byen Kisumu i protest mot forsinkelsene.

Hundrevis av demonstranter strømmet ut i gatene i Kisumu, som er den største byen i opposisjonsleder Raila Odingas bastion Nyanza-provinsen. Øyenvitner fortalte at det steg røyk fra flere steder i byen.

– Vi demonstrerer mot at valgresultatet er forsinket. Vi mistenker at myndighetene har en plan om å forfalske resultatet. Vi aksepterer ikke dette, sa den 18 år gamle demonstranten Eric Ochieng.

Plyndring

Flere butikker som tilhører personer fra den etniske gruppen kikuyu, gruppen sittende president Mwai Kibaki tilhører, skal ha blitt plyndret i byen. Odinga tilhører gruppen luo, som dominerer Nyanza-provinsen vest i landet.

En mann ble skutt og drept etter en krangel ved et stemmelokale i provinsen, og dermed har minst fire mennesker mistet livet i voldshandlinger siden valget i Kenya ble innledet torsdag morgen.

Også i slumområdet Kibera i hovedstaden Nairobi ble det meldt om skyting lørdag. Både politi og to gjenger bestående av kikuyu-medlemmer og luo-medlemmer var innblandet i en skuddveksling.

Flere redde innbyggere har dratt fra Nairobi sentrum i frykt for at uroen skal spre seg.