• Dette er trist. Skipet var full av godt bevart skandinavisk kunst, sier Harry Garstad.

Skipet, som en gang tilhørte Det Bergenske Dampskibsselskab, har lenge tjent som flytende restaurant i Japan. Skipet skulle nå slepes til Kina, men kom aldri dit. Nettstedet Maritime Matters har ubekreftede opplysninger om at «Stella Polaris» har sunket ved Cape Shionomisaki, sør for Nagoya, Japan.

— Jeg har fått opplysninger om at skipet har sunket, fra tre ulike hold. En av dem er tidligere sjef på restaurantbåten i Japan, Hirshi Anraku, sier Harry Garstad til bt.no.

Som ung sjømann høre Garstad mye om «Stella», som ble omtalt som Båten med stor B. Siden har han besøkt båten i Japan og er god venn med Anraku. Båten skulle nå fraktes til Sverige og brukes som flytende restaurant der.

— Jeg hadde fryktet at dette skulle skje. Men jeg tenkte mer på turen til Sverige enn det lille stykket over til Kina, sier Garstad.

— Kan det være at skipet har gått ned nær land, og at eierne vil heve den?

— Jeg tenkte akkurat på det samme. Jeg tror den har gått ned langs kysten, men dette vet jeg ikke sikkert.

Tidligere har det vært snakk om å få «Stella» tilbake til Bergen. Den gang foreslo Garstad å frakte båten på en større båt med senkbart lasterom, i stedet for å slepe den gamle «stjernen».

SUNKET: «Stella Polaris» skal ha sunket utenfor kysten av Japan. ARKIVFOTO: FRIELE, OLE JR
HISTORISK: «Stella Polaris» har røtter i Bergen. FOTO: ARKIV